Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Sigma brengt DP2 en SD15

Al snel na de introductie van de DP1 komt Sigma met een nieuw model. Het heeft een 24 mm objectief (41 mm equivalent). Ook de reflex SD14 wordt opgevolgd.

Het idee is ontzettend sympathiek: je neemt een heel goed objectief en een hele goeie sensor en bouwt daar met zo weinig mogelijk overbodige extra’s een camera om heen. Dat werd de DP1. Geen zoom, geen reflex, geen wisseloptiek. Dan kom je bij tot de essentie gestripte camera’s als de Leica en de Hasselblad SWC.

Sigma DP2

Helaas is de DP1 zelden vanuit dat oogpunt beoordeeld, maar meer als een compactcamera waar je weinig mee kan. Er is best wat op de DP1 aan te merken, maar onderaan de streep staat wel de beeldkwaliteit, die op hoog reflexniveau ligt.

Ideaal?

Maar nu dan toch de DP2. Met als belangrijkste wijziging een 24 mm optiek. Groothoekiger dus, als antwoord op Panasonics LX3? Nee, dit zijn de échte millimeters, je moet er de cropfactor (1,7x bij Sigma) nog op loslaten, en dan kom je op circa 41 mm. De DP1 had 16,6 mm, vergelijkbaar met 28 mm groothoek.

De DP2 krijgt dus een kleinere beeldhoek. In the old days gold als vuistregel: de diameter van het beeldformaat is de ideale standaard brandpuntsafstand, met een weergave die de menselijke waarneming het meest benadert.

Daarom hadden compactcamera’s in de tijd dat zooms nog niet in zwang waren meestal een 38 of 40 mm objectief. Lekker neutraal en universeel. Vanuit dat oogpunt bekeken zit Sigma met het nieuwe objectief helemaal goed.

Het nieuwe objectief is met f/2,8 een volle stop lichtsterker dan de groothoek van de DP1. Belangrijke winst, want opnieuw is er geen beeldstabilisatie aanwezig. Lichtsterkte is dan cruciaal om bij weinig licht aan korte sluitertijden te komen. Het geldt hier in extra sterke mate, want de kracht van de door Sigma toegepaste Foveon beeldchip ligt bepaald niet in de hogere ISO-bereiken.

Opnieuw geen beeldstabilisatie dus, het blijft jammer. De beeldverwerkingsengine werd wel verbeterd. Er zouden onder meer verbeteringen in de RAW-bestandsvorming zijn verwerkt, en dat was ook nodig. Hij zou sneller zijn. En je zou bij hogere ISO’s minder kleurruis krijgen.

Natuurlijk zal ook voor dit model weer een opsteekzoeker leverbaar zijn. Net als de DP1 zal de DP2 slecht zonder kunnen.

Sigma SD15
SD 15

De verbeterde beeldverwerking van de DP2 vind je ook in de SD15 reflex. Van de SD14 naar de SD15 maak je feitelijk twee stappen. Eerste van de SD14 naar het niveau van de DP1, en dan naar de DP2.

Je krijgt snellere verwerking , betere prestaties, aanpassingen in het gebruik en een groter lcd-scherm (van 2,5 inch naar 3 inch). Voor deze camera is een groot aantal Sigma objectieven beschikbaar.

Info: www.sigma-benelux.nl.

L. Polder
| 02-10-2008
Boeken algemeen