Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Fuji: nieuwe sensortechniek en 3D-fotografie?

Fuji’s grootste nieuwsonderwerpen van de Photokina zijn nog volop in ontwikkeling of verkeren zelfs nog in het proefballonnetjesstadium.

Niet voor niets brengen Fujifilms F20 FD, F30 FD en F31 FD compactcamera’s van 2 jaar geleden tweedehands ongeveer hun nieuwprijs op. Camera’s met ‘slechts’ 6 megapixels die nog steeds bijna elke digitale compact uitlachen als het gaat om beeldkwaliteit bij hoge ISO-waarden. De piek van Fujifilms Super-CCD-techniek. Bij de daarna gekomen camera’s waren de high ISO prestaties minder. En dat klinkt door in beoordelingen.

Vergroot bereik

Vandaar de aankondiging van een nieuwe ccd-techniek: CCD-EXR. Die drie extra letters staan voor extended range (vergroot bereik). Fuji wilde niet sleutelen aan de bestaande techniek, waarvan men vindt dat de grenzen zijn bereikt.

Men heeft de ccd-techniek her-bedacht. De beeldsensor moet zich gedragen als het menselijk oog, zo zegt Fujifilm: bij weinig licht automatisch extra gevoelig, bij veel licht helemaal gericht op maximale detaillering.

Door een nieuwe kleurenfiltermatrix en pixelrangschikking moet Fujfilms CCD-EXR een extra hoge detaillering kunnen geven, daarbij geholpen door een geheel nieuw ontwikkelde signaalverwerking. Wanneer een hoge gevoeligheid wordt geëist, kunnen aangrenzende pixels worden gekoppeld, waarbij hun lichtontvangstvermogen wordt geoptimaliseerd en kleurfouten tegelijk worden geminimaliseerd.

Verwachtingen

De grotere contrastomvang wordt bereikt door de camera twee opnamen direct na elkaar te laten maken en de verkregen informatie te combineren. Dit is een principe waar geen speld tussen te krijgen is en als Fujifilm dit goed uitvoert, mogen we hier veel van verwachten.

Grappig is dat er in de begindagen van de digitale compactcamera een model was, dat dit al had. JVC, nu van het fotoplatform verdwenen, bracht in 2001 de GC-QX5HD compactcamera (3 miljoen pixels, 2,3 x zoom, prijs 1000 dollar) die snel achtereen twee foto’s maakte om ze te combineren in één bestand met extra grote contrastomvang.

Finepix S100FS

Na de introductie van de nieuwe ccd-techniek, waarvan de markt volgend voorjaar de vruchten mag verwachten, was de introductie van de nieuwe Finepix-camera’s wel wat hol, want die hebben nog de ‘oude’ ccd-techniek. Niet dat die slecht is, alleen is Fujifilms voorsprong eruit. Maar de fotovoorbeelden van de nieuwe megazoomcamera S100FS, met vast opgebouwd 28-400 mm objectief (omgerekend), extra fraaie lcd-zoeker, veelzijdige mogelijkheden en uitklapbaar lcd-scherm, zagen er erg mooi uit.

Voor meer informatie bekijk de brochure van Fuji over de nieuwe sensor techniek.

Real 3D

Veel verder terug in de geschiedenis gaan we voor Fujifilms tweede aankondiging: Real 3D. Foto’s met diepte, foto’s in 3D, stereofoto’s: het is zo oud als de fotografie zelf. Het brak alleen nooit door, ondanks vele pogingen er wat mee te doen. Real 3D werd getoond op de beurs, het werkte.

Niet alleen in fotoafdrukken en albums, maar ook achterop het speciale lcd-scherm van de camera. De foto’s hebben het ribbeltjesoppervlak dat menigeen kent van gamekaartjes, reclameplaatjes en fotokaarten.

Fujfilm denkt dat de tijd nu rijp is voor 3D-fotografie. Op de Photokina wekte het geen groot enthousiasme bij degenen die het zich lieten demonstreren. De meeste reacties hadden iets van ‘inderdaad, het werkt’, maar ik geloof niet dat het veel begeerte heeft opgewerkt.

Real 3D System

Het diepte-effect vraagt ook een groot offer aan detaillering. Wil je 3D-foto’s met een goede detaillering (en dus zonder ribbels), kan ontkom je niet aan speciale hulpmiddelen als 3D-brillen. In TV-land is men ook druk doende met experimenten, maar voorlopig blijft beeld gewoon als de aarde in de oudheid: plat.

Fujifilm weet nog niet of het systeem echt de markt op gaat. Men presenteerde verder veel oplossingen voor printlabs en albumservices. Plus een printer voor de Nintendo Wii.

L. Polder
| 29-09-2008
lifestyle