Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Prijswinnaars

Talenten in fotodialoog

Vandaag zijn de winnaars bekend gemaakt van de EU-fotowedstrijd Culturen bij mij in de straat, die werd georganiseerd door de Europese Commissie als onderdeel van het Europees Jaar van de interculturele dialoog 2008. Meer dan tweeduizend inzendingen kwamen binnen naar aanleiding van de uitnodiging om het thema interculturele dialoog uit te beelden.

Alle inwoners van de EU werden aangemoedigd hun eigen idee uit te drukken van wat interculturele dialoog betekent in hun dagelijks leven. De vier beste inzendingen en een shortlist van de overige prijswinnaars zijn vandaag bekendgemaakt bij de prijsuitreiking, die plaatsvond in het Berlaymont-gebouw in het hoofdkwartier van de Europese Commissie te Brussel.

foto: 1e prijs winnaar Joseph Smith
Dorpsschoenmaker

Drie van de winnende inzendingen werden geselecteerd door een professionele jury en werden beoordeeld op hun creativiteit en originaliteit bij de verbeelding van het concept van 'interculturele dialoog'. Daarnaast werd gekeken naar technische merites, brede aantrekkingskracht en opvallende kwaliteit.

Een vierde prijswinnaar werd door het Europese publiek via een online-stemming gekozen als publieksfavoriet. Alle winnaars ontvangen professionele fotoapparatuur en toelages voor reizen naar Europese hoofdsteden met een totale waarde van 15.000 euro.

foto: 2e prijs winnaar Nikolaj Lund
Open Minds

De eerste prijs gaat naar Joseph Smith uit Malta, voor zijn foto Dorpsschoenmaker. Een allegaartje van schoenen, gereedschap, religieuze ornamenten en Elvis-posters vormen het drukke decor voor een vakman en de mensen uit de buurt, die elkaar vaak opzoeken in zijn werkplaats.

"Freddy’s winkel is een ontmoetingsplaats voor vrienden, buurtbewoners en zelfs af en toe een toerist! De ‘culturele’ visie van deze man intrigeerde me: het naast elkaar schikken van religieuze iconen en popsterren”, aldus Smith.

Volgens professor Chris Wainright, fotograaf uit het Verenigd Koninkrijk en academicus, en tevens voorzitter van de jury, waren het “intimiteit, gelaagdheid van betekenis en de elegante sfeer en compositie" die de jury van de voortreffelijkheid van deze foto overtuigden.

De jury kent de tweede prijs toe aan Nikolaj Lund uit Denemarken, voor zijn foto Open Minds. Op de foto is een innige omhelzing vastgelegd van drie meisjes aan het eind van een gesprek in Lille Torv, Århus, Denemarken. Dit is volgens de fotograaf “interculturele dialoog in actie”. De foto was genomen in het kader van het project “Leen een persoon: word wijzer”.

foto: Simon Vansteenwinckel
Public's favourite award

De winnende foto’s vormen een onderdeel van de tentoonstelling die vandaag werd geopend door Europees commissaris van onderwijs, beroepsopleiding, cultuur en jongeren Ján Figel’. De winnaars en 21 andere foto’s van de shortlist hebben een prominente plaats op de tentoonstelling, die tot en met 31 oktober te zien is op de Berlaymont-promenade en die daarna op reis gaat door heel Europa.

De winnaar van de eerste prijs, Joseph Smith, is een semi-professioneel fotograaf en kunstenaar, die werkzaam is in de fotografie, de grafische media en de schilderkunst. Hij heeft kunst en design gestudeerd in Malta en Florence.

Zijn voorkeur gaat uit naar monochrome fotografie, vooral bij het afbeelden van uitvoerende kunsten. “Ik hou ervan om mensen als Freddy te fotograferen”, vertelde hij over zijn inzending. “Ze delen hun visie op de wereld met ons. Tegelijkertijd begrijpen we personen die de wereld niet vanuit hetzelfde perspectief zien als wij en we leren van hen.”

Redactie
| 25-09-2008
Boeken algemeen