Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Leica S2: high end middenformaatsysteem

Leica verrast iedereen

Op de avond voorafgaand aan de Photokina openbaarde Leica haar uitstekend geheim gehouden middenformaatsysteem. Geen proefballonnetje, maar een concrete camera en een indrukwekkende serie objectieven.

De bestuurscrisis van een half jaar geleden bracht Leica op de grond van de afgrond. Nu is er nieuw management, over twee jaar staat er een nieuwe fabriek in de plaats van oorsprong, Wetzlar. Met grote ambitie wordt er aan nieuwe producten gewerkt.

Het S-systeem werd opgezet zonder plichtplegingen richting Leica's bestaande systemen. We zien hooguit designovereenkomsten met de Leica R reflexcamera's, en dat is niet verkeerd. Alles werd verder 'from scratch' opgezet.

Even wat kenmerken op een rij:

• Digitale reflexcamera met autofocus
• Opnameformaat: 30 x 45 mm
• Resolutie 37,5 miljoen pixels
• Lichtmetalen body, afgedicht tegen stof en vocht
• Systeem met negen objectieven, waaronder een zoom en een tilt/shiftobjectief

Topkwaliteit

Belangrijkste selling point van het systeem is de optische kwaliteit van Leica, die als absolutie kerncompetentie wordt gehanteerd. De objectieven zijn alle lichtsterk (f/2,5) en zouden al op de grootste opening een zeer hoge kwaliteit leveren. De camera zelf oogt als een uit de kluiten gewassen kleinbeeldreflex en zo voelt hij als je hem hanteert.

Dat wil zeggen: groter en zwaarder dan een gemiddele reflex, maar in de vergelijking met de professionele Nikon en Canon modellen hoeft de Leica zich niet voor z'n volume te schamen. De zoeker is prachtig groot, helder en gedailleerd, maar dat is niet uniek in deze cameraklasse. Groot en helder, met een zeer selectieve scherpte/onscherpteweergave.

Hoewel de prestaties van de drie prototypes nog niet represtatief zijn voor hoe de uiteindelijke werking wordt, leek de autofocus vlot en zeker te werken.

Zeer bijzonder is dat de camera bijna geen knopjes bevat. Leica kiest voor een nieuw interactief bedieningsconcept, waarbij het grote lcd-scherm achterop de hoofdrol speelt. Vier knoppen rond dit scherm activeren elke een eigen menugedeelte, waarbij je de instellingen verstelt met het instelwiel bij de ontspanknop. Dit instelwiel is ook indrukbaar als een knop: hiermee bevestig je instellingen.

Het zou mij niets verbazen als de uiteindelijke versie toch meer knoppen krijgt: een camera die je zonder leeproces kunt bedienen is laagdrempeliger.

Een klein, verlicht lcd-venster bovenop geeft in diverse kleuren info over de instellingen.

Vraag

Over prijzen is nog wenig bekend: tussen 10 en 20.000 euro voor de body, en 3000 tot 4000 euro voor een objectief, daar schijn je wel op te mogen rekenen. Leica, mikt op de nieuwe professional die simpelweg het allerbeste wil en zich dat wil permitteren.

Men beraadt zich ook op nieuwe concepten voor service en ondersteuning. Zomer 2009 komt het systeem op de markt. Ga er overigens maar vanuit dat het nieuwe elan ook doorwerkt in het M- en R-systeem.

Meer info op: www.s.leica-camera.com.

L. Polder
| 24-09-2008
lifestyle