Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Pentax K-m: nieuw instapmodel

Compacter, eenvoudiger uitgevoerd dan het huidige basismodel, desondanks erg compleet. En met ingebouwde gebruiksaanwijzing!

De huidige K200D biedt voor een instapmodel eigenlijk teveel: spatwaterdicht, extra lcd bovenop en veel handige extra's. Dat hij toch leuk meeconcurreert komt onder meer door zijn voeding, met 4 penlight-batterijen (al dan niet oplaadbaar). Dat spaart een dure accu plus lader uit.

Bij de K-m heeft Pentax de niet essentiële luxe weggelaten.

Gebruiksaanwijzing

Ondanks de kleine body is de K-m goed hanteerbaar. Met alle gebruikelijke instelmogelijkheden, plus wat Pentax-eigen dingen, zoals de SV-stand (gevoeligheidsvoorkeuze) en de automatische onderwerpskeuze. Pentax bezuinigde ook niet op de zoeker, die is voor deze klasse groot en helder, en – belangrijk - geeft ook de ISO-waarde aan.

De K200D en deze K-m zijn de enige reflexen in de markt die met penlightbatterijen worden gevoed. Hoeft niet als nadeel te gelden, want de camera's gaan er erg zuinig mee om. En noodstroom is altijd wel ergens te koop.

Pentax claimt dat je met 4 eenmalige lithiumbatterijen (Energizer) 1650 opnamen maakt. Dat betekent een hele vakantie (en meer) zonder omkijken naar batterijen. Neem een setje alkalinebatterijen mee als reserve en er kan je niets gebeuren.

Meer

Dat de K-m niet kaal is bewijzen ook de nabewerkingsmogelijkheden. Met 14 digitale filters kun je gemaakte opnamen aanpassen, waaronder soften, nostalgisch aanzien geven, stereffect toevoegen. Je kunt met het cameraatje dus ook lekker spelen. RAW-registratie (eigen Pentax formaat of DNG) werd ook niet wegbezuinigd.

Oja, bijna vergeten: 10 miljoen pixels, 3,5 beelden per seconde. Normaal dus, en genoeg voor menigeen.

Een niet te missen vraagtekenknop bovenop geeft je uitleg waar een bepaalde functie voor is. Druk je nogmaals op die knop, dan volgt een duidelijke instructie (indien nodig ook met een tekening, die aanwijst waar een bepaalde knop zit).

Een korte kennismaking met de camera op de Photokina laat een zeer positieve indruk achter. Opnieuw lijkt Pentax te bewijzen dat ze het verste zijn in het realiseren van een praktijkgerichte gebruiksinterface.

Lees ook het Pentax K-m review

L. Polder
| 23-09-2008
Boeken algemeen