Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Slimme macroflitser van Metz

Metz komt met een interessante macroflitser

Hij ziet eruit als een ringflitser, want hij wordt als een ring rond het objectief geplaatst, maar als je goed kijkt zie je links en rechts gewoon een klein flitsreflectortje zitten. Zijn we nu boos op Metz omdat ze de zaak neppen?

Welnee. Het is een misvatting dat je voor mooie macrofoto’s een ringflitser moet gebruiken, want die geeft een vlakke, bijna schaduwloze verlichting. Mooi voor het documenteren van objecten, maar niet voor mooie foto’s.

De ringflitser is verder vooral iets voor tandartsen. En voor modefotografen, die houden van ringvormige glimmertjes in de pupillen van hun modellen, en graag een vervreemdend schaduwcontourtje rond gefotografeerde personen willen hebben. Het rare licht van de ringflitser: Martin Parr is er beroemd mee geworden.

Draadloos

Metz brengt een macroflitser dus, geen ringflitser. Bij andere merken heb je dan een voedingseenheid op je camera zitten, die met een kabel is verbonden met de macroflitser voorop het objectief.

De Metz 15 MS-1 Digital heeft geen losse voedingseenheid, en dus ook geen kabel. Hij communiceert gewoon draadloos met de camera, op basis van de draadloze flitstechniek waarmee elke digitale reflex tegenwoordig is uitgerust.

Een flitser op de camera (soms kan het ook de ingebouwde flitser zijn) geeft gecodeerde flitssignalen om de flits van de los opgestelde flitser te stoppen en te starten. Deze flitser kan de signalen van alle reflexmerken lezen, dus Metz hoeft maar één uitvoering te maken.

Voordeel van deze oplossing is ook dat je geen kabelverbinding nodig hebt, waardoor alles veel hanteerbaarder blijft. Overigens kan er wel een flitskabel worden aangesloten, en gebruik als een ‘domme’ slave-flitser (dus zonder automatische DDL-flitsdosering) kan ook. De flitser is redelijk intelligent: hij kan bij gebruik als slave leren de verkennende proefflits van de DDL-sturing te negeren.

De flitser wordt geleverd met adapterringen voor de filtermaten 52, 55 and 58. Als accessoire zijn ringen leverbaar voor 62, 67 en 72 mm. Voeding gebeurt met AAA-batterijtjes (al dan niet oplaadbaar), die in de flitser zelf worden geplaatst. Zoals bij veel nieuwe Metz flitsers is er een USB-aansluiting aanwezig, waarmee je zelf eventuele firmware-upgrades kunt uitvoeren!

Verdere info: www.metz.de.

L. Polder
| 22-09-2008
Boeken algemeen