Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Goed objectievennieuws van Carl Zeiss

Distagon T* 2.8/21 mm

Canon-fotografen kunnen voortaan ook met Carl Zeiss objectieven werken. De al bestaande Planar T* 1,4/50 ZE en de Planar T* 1,4/85 ZE objectieven zijn nu leverbaar met EF-bajonetvatting. Ook het nieuwe Distagon T* 2.8/21 mm is meteen met EF-vatting leverbaar.

Sony heeft wat met Carl Zeiss. Op de betere compactcamera’s zitten Carl Zeiss objectieven. En de top van de objectieven voor Sony reflexcamera’s komen ervandaan.

Carl Zeiss maakte vooral naam doordat in het analoge tijdperk de Hasselblad professionele middenformaatcamera’s ermee werden uitgerust. Kritische professionele fotografen vonden de beeldvoordracht van Carl Zeiss objectieven over het algemeen het mooist.

Zeiss was ook objectievenleverancier voor de reflexcamera’s van Rollei en Contax, allebei van het toneel verdwenen. De laatste had de langste adem, bleef echter een kleine speler in de markt en kon de ontwikkelingen van autofocus niet volgen.

Carl Zeiss ging die objectieven vervolgens maken voor andere objectiefvattingen (Nikon F, Pentax K en nu ook Canon EF). Ze hebben alleen handmatige scherpstelling. De Carl Zeiss objectieven voor Sony mag je beschouwen als de nieuwe generatie van Carl Zeiss. Ze hebben allemaal autofocus en worden alleen door Sony geleverd.

Tele-Tessar T* 4/85 ZM
Een interessante aanwinst, en dan met name voor fullframe reflexen.

Distagon T* 2.8/21 mm

De Distagon 21 mm was er ooit voor de Contax kleinbeeldreflexen en werd enorm gunstig besproken. Welhaast geen vertekening, erg knap voor deze brandpuntsafstand, en verder ook hoge optische prestaties over het gehele scherpstelbereik.

Carl Zeiss brengt het nu weer terug, in een nieuwe behuizing. Een interessante aanwinst, kortom, en dan met name voor fullframe reflexen.

Het objectief is leverbaar voor Canon EF, Nikon en Pentax. Nee, dus inderdaad niet voor Sony. Wie op de Sony A900 een supergrote beeldhoek wil, komt uit op het 2,8/20 mm objectief met de merknaam Sony. Het gaat hier om een Minolta-ontwerp. Benieuwd of die op den duur wordt vervangen door de Distagon.

4/85 voor ZM/Leica

Nieuw in het Zeiss-assortiment is verder de Tele-Tessar T* 4/85 ZM. Dit objectief past op de Zeiss Ikon kleinbeeld meetzoekercamera (analoog) en op de Leica meetzoekercamera’s (digitaal en analoog).

Er is al een 2/85 mm Sonnar. Die is lichtsterker, maar ook groter en zwaarder. De 4/85 mm steek je bij wijze van spreken zo in je zak, lekker voor op reis.

Meer info op www.zeiss.com

L. Polder
| 20-09-2008
lifestyle