Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Canon Eos 5D Mark II

Na vele maanden van geruchten is eindelijk de opvolger van de 5D gelanceerd. Met 21 miljoen pixels op fullframe en sensorreiniging. En meer.

Veel pixels in een compacte, hanteerbare reflex, zo kun je de Eos 5D samenvatten. ‘Slechts’ 3,9 beelden per seconde maakt hem minder geschikt voor sport- en perstoepassingen, maar andere afdelingen van de fotografie zullen deze camera met veel applaus ontvangen: natuur, kunst, architectuur, mode, studiofotografie, portret, huwelijk, enz. Canon geeft de aftrap met een adviesprijs van € 2499,-, en dat is scherp.

Het ISO-bereik loopt van 100-6400, met een uitbreidingsoptie naar boven toe van 2 stops, dus 25.600, net als de Nikon D3 en D700. De camera heeft een lichtmetalen behuizing en is afgedicht tegen vocht en stof.

Live view

Belangrijk is ook de ingebouwde sensorreiniging; het low pass filter heeft een fluorcoating, die stofaanhechting bemoeilijkt. En er zit ook live view op, een functie die onterecht als speelgoed wordt afgedaan.

Bij Canon kun je er niet snel mee scherpstellen, maar de preview-mogelijkheden zijn wel interessant, denk aan je witbalans, of aan zwartwitfotografie.

Wat heerlijk, een camera met ingebouwde objectievenverbeteraar

Niet te vergeten voor studiowerk vanaf statief, ook daar zal deze camera immers belanden, is het ook fijn. Plus: de live view optie wordt ook gebruikt voor Full HD filmopnamen. Achterop de camera zit een helder en fijn 3 inch lcd-scherm met 170 graden kijkhoek.

Vignetteringscorrectie

Bij gebruik van Canon objectieven wordt vignettering (donkere hoeken bij gebruik van de grotere diafragmaopeningen) automatisch gecorrigeerd. Wat heerlijk, een camera met ingebouwde objectievenverbeteraar.

Scherpstelling gebeurt met 9 AF-sensorvelden, met assistentie van 6 extra hulpveldjes. De Eos 5D Mark II komt in november op de markt.

Nieuwe 1,4/24 mm

Canon brengt een nieuwe extra lichtsterke supergroothoek uit (supergroothoek op fullfame wel te verstaan, gewone groothoek op APS-C sensors): de EF 24MM F/1.4L USM II. Het werd geheel nieuw berekend en ontwikkeld met gebruik van de nieuwste optische technieken. Aan de binnenzijde van het voorste lenselement past Canon een nieuwe coating toe, de Sub Wavelength coating, die overstraling tot een absoluut minimum moet beperken.

Het nieuwe objectief werd een glasbonk van 650 gram (valt eigenlijk mee voor zo’n lichtsterkte) en kreeg diafragmalamellen die bij elke instelling een ronde opening geven, voor een zo gaaf mogelijke beeldoverdracht.

Lees ook het Canon Eos 5D Mark II review

L. Polder
| 17-09-2008
lifestyle