Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Casio lanceert tweede highspeed-camera

De Casio EXILIM Pro EX-F1, eerder dit jaar uitgebracht, is met zijn 60 beelden per seconde een fenomeen. Nu komt Casio met een populaire versie met ‘slechts’ 40 beelden per seconde. Er zal een vriendelijker prijskaartje aan hangen.

De unieke Pro EX-F1 maakte duidelijk dat high speedfotografie veel meer potentieel heeft dan split second actie-opnamen. Bij portretten bijvoorbeeld ben je zeker dat je precies de goede pose en het goede moment pakt.

En Casio maakte het vooral heel erg gebruiksvriendelijk. Direct na je opnameserie worden de opnamen voor je afgespeeld en klik je aan welke foto’s je wilt opslaan.

Niet meer anticiperen

Nog even de opnametechniek recapituleren: doordat de camera permanent foto’s opneemt, maar pas gaat vastleggen als je op de ontspanknop drukt, kan hij ook beelden vastleggen die voorafgingen aan het afdrukmoment. En juist daardoor kun je achteraf het beslissende moment selecteren.

Het vereist wel een nieuwe instelling van de fotograaf: niet meer ‘dit zal het moment wel worden, nu maar alvast afdrukken, hopelijk heb ik het moment dan’ is een veel luiere opstelling toegestaan: ‘dít was het moment, afdrukken en hebben’.

Compacter

Nu over naar het nieuwe model, de EX-FH20. Die is ongeveer net zo groot als andere megazoommodellen, en dus flink wat kleiner en lichter dan de fors bemeten Pro EX-F1.

Er zit een echte 20x optische zoom op, met 26-520 mm als equivalent bereik, lekker groothoekig dus. Met zo’n zoombereik is beeldstabilisatie meer dan welkom, en die is er dan ook (optisch, via CMOS-shift).

Bij high speed opnamen treedt er een elektronische stabilisatie in werking, die niet per beeld corrigeert, maar meerdere beelden uit een sequentie analyseert voor een optimale beeldweergave.

De resolutie is maximaal 9 MP, bij high speed opnamen blijft er 7 miljoen pixels over, heel netjes. High speed filmopnamen (voor bewegingsanalyses) maakt de camera op maximaal 1000 (zegge: duizend) beelden per seconde. Bij de Pro is dat 1200.

Wat ten opzichte van de Pro ook minder is: de flitsmogelijkheden. De FH-20 moet het doen met z’n ingebouwde flitser, een flitsaansluiting is er niet. Overigens kan hij onder voorwaarden 5 flitsopnamen per seconde maken.

Absoluut veelbelovend, deze EX-FH20, waarmee Casio dichter bij z’n doel komt om high speed fotografie onder de aandacht van vrijetijdsfotografen te brengen. Casio kondigt een adviesprijs aan van € 499,-.

Meer informatie op de camerasite van Casio.

L. Polder
| 16-09-2008
Boeken algemeen