Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Leica Noctilux doorbreekt de lichtbarrière

(maar niet als eerste)

Al dertig jaar is het Leica Noctilux 1,0/50 mm objectief de lichtsterktekampioen. De nu aangekondigde Noctilux is nog wat lichtsterker, zonder dat hij groter werd.
En Leica komt ook nog eens met drie nieuwe groothoeken.

Een grootste diafragma van f/0,95 heeft de Leica Noctilux-M 50 mm f/0.95 ASPH, zoals hij voluit heet. Leica mag er trots op zijn.

Men zegt dat hij vanaf f/1,4 net zo goed presteert als de 1,4/50 mm die ze hebben, en dat objectief beschouwen ze zelf als hun topper.

Op grotere openingen zal de kwaliteit zeker wat afnemen, maar in ruil daarvoor kun je met erg weinig licht toe, en kun je met een minimale scherptediepte werken.

We willen Leica’s feestje natuurlijk niet verstoren, maar helemaal uniek is het objectief niet. Canon introduceerde in 1961 al een 0,95/50 mm voor haar meetzoekercamera’s. Maar dat is geschiedenis.

De Noctilux was altijd een objectief dat de sterke kanten van de meetzoekercamera goed onderstreepte: onopvallend foto’s maken bij weinig licht. Na 30 jaar is er op optisch gebied zoveel meer mogelijk, dat we van het nieuwe objectief een nog hoger prestatieniveau mogen verwachten.

Het objectief, dat met extreem kleine toleranties wordt gefabriceerd, is leverbaar vanaf februari 2009. Ga maar vast sparen, de prijs zal fors zijn. Info op www.leica-camera.com.

Leica M8.2 met Elmar-M 24 mm f/3.8 ASPH en 24 mm opsteekzoeker.

Nieuwe groothoeken

Voor de M-meetzoekercamera’s brengt Leica twee nieuwe objectieven uit: de Summilux-M 21 mm f/1.4 ASPH en de Summilux-M 24 mm f/1.4 ASPH. Allebei zeer lichtsterk, met de 21 mm vestigt Leica zelfs een lichtsterkterecord.

De Leica M8 en M8.2 hebben een cropfractor van 1,3, dus er blijft nog flink wat groothoek van over. De objectieven zijn natuurlijk ook fullframe, voor gebruik op de kleinbeeldfilm-Leica’s (en vlak ook de mogelijkheid van een fullframe digitaal model – ooit – niet uit).

Een compacte supergroothoek voor kleinbeeld of een compacte ‘gewone’ groothoek voor digitaal is de Leica Elmar-M 24 mm f/3.8 ASPH.

De relatief lage lichtsterkte betaalt zich terug met een licht gewicht en een compacte vorm, terwijl de kwaliteit zo hoog is, aldus Leica, dat de volle diafragmaopening onvoorwaardelijk bruikbaar is.

Voor 21 mm en 24 mm brengt Leica nieuwe opsteekzoekers uit. Ze vergoten 1,4x, waardoor je een royale kijk op je onderwerp krijgt. De zoekers hebben markeringen voor de krappere uitsnede die je aan moet houden als je de digitale M8 gebruikt.

L. Polder
| 16-09-2008
lifestyle