Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Leica M8 evolueert tot M8.2

Leica’s digitale meetzoekercamera werd enigszins gemoderniseerd en technisch verder verfijnd. Het basismodel blijft echter ook leverbaar.

De Leica is en blijft een unieke camera in fotoland. Dat was zo in het analoge tijdperk, dat geldt nog sterker in het digitale tijdperk. Hij staat voor een manier van fotograferen die je dicht bij de basics van de fotografie brengt.

Een platte, onopvallende camera met hoogwaardige optiek, waarmee je snel kunt toeslaan, dat was de Leica. En met de versie 8.2 is dat nog wat verder geperfectioneerd.

Snapshot

Onder meer door toevoeging van de Snapshot-stand, aangeduid met de S op de sluitertijdenknop. De camera bepaalt dan zelf sluitertijd, witbalans en ISO-waarde. Het diafragma en de afstandinstelling moet je zelf nog doen, want de Leica–techniek is zo basic, dat dat niet automatisch kan worden geregeld. Wel adviseert hij daarvoor de beste instellingen.

Cynici zullen zegen dat dit het maximum aan automatiek is dat je met een Leica kunt bereiken. Positivo’s zien het anders: de snapshot-instelling zou veel vaker moeten/kunnen worden gebruikt en het is gek dat hij niet op hi-tech-reflexcamera’s zit.

Leica is zomaar even voorloper! Bij een snapshot-stand maak je gebruik van de scherptediepte. Je zorgt ervoor dat alles in een bepaald bereik binnen de scherpte valt, waardoor precies scherpstellen overbodig is.

Handig corrigeren

Verder is er een groot aantal veranderingen aan de camera doorgevoerd, die vallen onder de noemer evolutie. Auto-ISO is aanwezig, instelbaar in alle gebruiksinstellingen.

En er is een buitengewoon handige belichtingscorrectie toegevoegd: houd je de ontspanknop licht ingedrukt, tot het eerste drukpunt, dan kun je met het wiel achterop de camera rechtstreeks een correctie invoeren.

De hoofdschakelaar kan niet meer per ongeluk op zelfontspanner worden gezet, en de kaderlijnen in de zoeker werden nauwkeuriger bij onderwerpen op grotere afstanden.

Natuurlijk zijn ook de elementen van de eerder dit jaar gepresenteerde upgrademogelijkheid in de nieuwe camera verwerkt: een stillere sluiter en een ultrahard kristalglazen beschermingsvenster voor het lcd-scherm. Dat glas is zo hard dat je het met een diamant niet schijnt te kunnen bekrassen, zegt Leica.

Nieuw is ook de acculader: die laadt de accu binnen een half uur op tot 80% (volgens het boekje is hij dan vol genoeg voor 400 foto’s). Mooi!

Leica presenteert bij de camera ook een extra compacte beknopte waterproof gebruiksaanwijzing, opvouwbaar tot credit card formaat. Tóch belangrijk, want dit cameraconcept is niet alleen voor ervaren grijsaards, het lokt ook young urban professionals aan, die geen historische binding met fototechniek hebben.

Meer info op www.leica-camera.com.

L. Polder
| 16-09-2008
Boeken algemeen