Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Panasonic DMC-G1: eerste Micro Four Thirds camera

De kleinste camera ter wereld met verwisselbare objectieven, zo kondigt Panasonic de Lumix DMC-G1 aan.

Kijk je goed naar de foto’s dan valt je op: 1. vorm en layout van een reflex; 2: plat.

Hoe klein de camera is zie je niet aan de foto’s, maar denk globaal aan een platgeslagen verlaagde Olympus body. Of aan een Panasonic FZ-50 superzoom met een korter objectief erop. Zoiets.

Frappant is in elk geval dat Panasonic start met een reflex-lookalike, niet meteen compact à la LX3 met wisseloptiek. Op dat laatste zitten reflexgebruikers te wachten die nu eindelijk wel eens een goede compact willen, maar Panasonic gaat eerst voor volume.

Camera’s voor kopers die wel de lusten van een reflex willen (kwaliteit, verwisselbare objectieven), maar niet de lasten (relatief groot en zwaar).

Stabilisatie in optiek

De Panasonic DMC-G1, leverbaar in zwart, blauw en rood, heeft een 12 MP Live MOS beeldsensor, een doorontwikkeling van de 10 MP beeldsensor van de Olympus reflexen en de Panasonic DMC-L10.

Zeer opvallend is dat er geen beeldstabilisatie in de body zit, maar in de objectieven. Dit principe huldigde Panasonic ook bij z’n twee reflexen die tot nu zijn verschenen. Het resulterende beperkte objectievenaanbod is een van de redenen geweest dat de reflexbewegingen van Panasonic tot nu toe niet zo succesvol zijn geweest.

En dan nu toch weer stabilisatie in de optiek, waarom? Waarschijnlijk komt het voort uit het technische concept: live view is het hart van deze camera, geen bijzaak meer. Er is geen apart AF-systeem als bij een reflex, er wordt scherpgesteld met het beeld dat de LCD opvangt.

En hoe stabieler dat beeld is, des te sneller kan er worden scherpgesteld. Vandaar dat men liever heeft dat het beeld al gestabiliseerd op de sensor aankomt.
Het maakt je extra benieuwd naar wat Olympus gaat laten zien.

De volumewinst is goed te zien in deze vergelijking: links de DMC-L10 reflex, rechts de nieuwe G1.

Snelle AF

Naar verluidt werkt de autofocus net zo snel als bij een reflexcamera. Dat zou heel knap zijn voor een contrastdetectiesysteem en zou echt een doorbraak betekenen, die ook z’n weerslag in de compactmarkt zal kunnen krijgen.

Erg mooi is het grote, uitklapbare LCD-scherm aan de achterzijde

Wat verder opvalt is dat de Micro Four Thirds objectieven niet meer de merknaam Leica dragen, maar Lumix. Commercieel gezien is dat jammer, maar we hoeven niet te vrezen dat Panasonic nu met mindere objectieven zal komen.

Het duidt er wel op, zoals het er nu naar uitziet, dat Leica niet verder mee gaat in Micro Four Thirds. Liefhebbers van Leica optiek moeten nu proberen zaken te doen, er is hier en daar nog wat te koop.

Venus HD

Qua snufjes heeft de camera zo ongeveer alles wat op dit moment in zwang is, inclusief supersone stofverwijdering. Voor de beeldverwerking wordt de nieuwe Venus Engine HD toegepast, met verbeterde ruisonderdrukkingsalgoritmen en onafhankelijke gradatieregeling voor de drie hoofdkleuren. Maakt op z’n minst nieuwsgierig. Kritisch nieuwsgierig ook.

Erg mooi is het grote, uitklapbare LCD-scherm aan de achterzijde, dat de camera veelzijdig inzetbaar zal maken.

Als standaardobjectief presenteert men de LUMIX G VARIO 14-45mm/F3.5-5.6 ASPH/MEGA O.I.S. In november volgt de telezoom LUMIX G VARIO 45-200mm/F4.0-5.6/MEGA O.I.S.

Prijzen van camera’s en objectieven worden begin oktober bekend gemaakt.

Info op www.panasonic.nl.

Lees ook het Panasonic Lumix DMC-G1 review

L. Polder
| 13-09-2008
Boeken algemeen