Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Verrijking collectie Nederlands Fotomuseum

Het Wereldmuseum in Rotterdam draagt zijn hele fotocollectie over aan het Nederlands Fotomuseum. Directeur Fotomuseum Ruud Visschedijk meldt dit in Voor de eeuwigheid? Over collectiebeleid in Nederland. Wanneer de gemeente Rotterdam de overdracht goedkeurt zal de collectie die zo’n 100.000 historische en hedendaagse foto’s omvat zijn weg naar de professioneel geklimatiseerde depots aan de Wilhelminakade vinden.

foto: Sebastião Salgado, Amazonas Images
Zonsondergang, Mexico 1980

Voor het Fotomuseum is het een bijzondere verrijking van de collectie. Vooral de niet-westerse fotografie zal een groter aandeel binnen de collectie gaan innemen. Het management van het Wereldmuseum is ook blij met deze constructie.

Zij weten dat met deze langdurige bruikleen hun collectie meer specialistische zorg en een betere ontsluiting kan krijgen. Bovendien kunnen de foto’s uiteindelijk in de beeldbank van het fotomuseum getoond worden, waardoor een breder publiek er kennis van kan nemen.

De collectie bevat historisch materiaal gemaakt en verzamelt door negentiende- en twintigste eeuwse Nederlandse wereldreizigers, maar ook opnamen van bekende fotografen zoals Mathew Brady en Edward S. Curtis.

De hedendaagse foto’s zijn afkomstig van fotografen als Sebastião Salgado en David Goldblatt. Het Wereldmuseum zal regelmatig gebruik gaan maken van de foto’s voor haar exposities in het museum dat in het najaar van 2009 zal heropenen.

Per 1 augustus 2008 is Anneke Groeneveld, betrokken bij de Wereldmuseumfotocollectie als conservator, in dienst getreden van het Nederlands Fotomuseum. Haar werkzaamheden blijven verbonden aan de fotocollectie van het Wereldmuseum Rotterdam.

Voor het aanvragen van bezoeken, bruiklenen, informatieverzoeken en bestellingen voor publicaties kunt u contact opnemen met Anneke Groeneveld: 010 – 203 04 50 / agroeneveld@nederlandsfotomuseum.nl.

Ingezonden mededeling
| 11-09-2008
Boeken algemeen