Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Boeken

Elsewhere

Elsewhere is een opmerkelijk boek van beeldend kunstenaar Marieken Verheyen met foto’s van uitzichten uit ramen van woonkamers.

Aanleiding voor het maken van de foto's in dit boek was een opdracht van de Rijksgebouwendienst voor een kunstwerk in het gebouw van de Immigratie- en Naturalisatie Dienst te Zwolle.

In dit gebouw wordt met formele procedures besloten of immigranten mogen blijven of worden teruggestuurd. Verheyen sprak daar met asielzoekers uit verschillende landen en met degenen die hun verhalen beoordelen.

Ten behoeve van haar project heeft ze rondgereisd en gefotografeerd in Nederland en in Ghana, Bosnië en Marokko. Tijdens die reizen ontstond het idee voor dit boek, waarvoor ze tenslotte ook nog een maand in Indonesië heeft gefotografeerd.

Alle reizen heeft ze samen met filmmaker Martin Hansen gemaakt. De foto's zijn het product van hun intensieve samenwerking. Alle foto's zijn met een technische camera gemaakt.

Tijdens haar reizen vroeg Marieken Verheyen de mensen die zij daar ontmoette hoe ze onze wereld zien en onderzocht hoe wij in het westen kijken naar Afrika en andere ontwikkelingslanden.

foto: Marieken Verheyen

De verwarring die westerlingen in de zogeheten derde wereld overvalt, doet niet onder voor die van migranten die naar het rijke Westen komen. Verheyens onderzoek naar wederzijdse droombeelden en drogbeelden is het uitgangspunt voor de publicatie Elsewhere, waarin de foto’s en verhalen uit de herkomstlanden worden aangevuld met uitzichten en visies in Nederland.

"Ik ben op zoek naar huizen waar ik vanuit de huiskamer door het venster het alledaagse leven kan fotograferen, maar het uitzicht uit een raam is per definitie een kadrering, een uitsnede, een inperking van de werkelijkheid.

Het beeld van dit alledaagse leven op mijn foto's is een condensatie van alles wat ik heb gezien, het toont een verhevigde werkelijkheid."

Tijdens het openingsweekend van Breda Photo 2008 geeft Marieken Verheyen een toelichting op haar publicatie en op de foto-installatie die zij speciaal heeft ontworpen voor het fotofestival: foto’s van uitzichten uit huiskamers in verschillende werelddelen vormen een traject waar de bezoeker doorheen kan wandelen.

Breda Photo 2008: zondag 28 september, 15:00 uur Grote Kerk, Breda, www.bredaphoto.nl.

Elsewhere - Marieken Verheyen
Pagina's: 120
Prijs: € 27,50
Uitgever: episode publishers
ISBN: 9789059730946

Redactie
| 10-09-2008
lifestyle