Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Sony gaat fullframe met de Alpha 900

Het was al geen geheim meer, maar nu is hij officieel gelanceerd: de Alpha 900 met 24,6 MP fullframe, beeldstabilisatie in de body, 5 bps op vol formaat.

Hart van Sony’s vlaggenschip is de 24,6 miljoen pixels tellende Exmor CMOS met tweetraps ruisonderdrukking. Meteen maar even kijken naar het ISO-bereik: 200-3200 met uitbreidingsmogelijkheid van 100 tot 6400.

Steady Shot

A900-gebruikers kunnen bij elk objectief dat ze op hun camera plaatsen, gebruik maken van beeldstabilisatie, en daarmee geeft Sony de concurrentie stevig het nakijken. Zowel bij Canon als bij Nikon zit de antishake in de objectieven, voorzover beschikbaar.

Sony claimt dat de antibibber een bereik heeft van maximaal 4 stops. Wie in de nadagen van Minolta een professioneel Minolta objectief (denk aan de 2,8/28-70 mm) voor een prikje op de kop heeft getikt: gefeliciteerd, uw objectief is ineens heel veel geld waard!

Geen live view, maar wel...

De camera kenmerkt zich door een kanjer van een prisma. De vergrotingsfactor wordt nog niet opgegeven, maar je mag rekenen op een royaal zoekerbeeld en vrijwel 100 procent dekking van het opgenomen beeld.

Live view ontbreekt. Niet erg want de gebruiksmogelijkheden ervan zijn vrij beperkt, al was uitgerekend Sony de enige die een live view met snelle AF had ontwikkeld. Maar de A900 biedt iets anders, waar je in de praktijk veel meer aan hebt: een preview-functie.

Werkt als volgt: je maakt een foto, die achterop het scherm verschijnt maar niet wordt opgeslagen. Met dit beeld ga je sleutelen aan witbalans, D-range optimiser en belichting, en vervolgens worden de volgende opnamen met deze instelling gemaakt. Heel handig voor reportagewerk onder tricky lichtcondities. Lijkt een beetje op de preview-functie van de Pentax-reflexen.

9 AF-sensoren

De automatische scherpstelling wordt uitgevoerd met 9 AF-sensoren, die nog worden ondersteund door 10 additionele sensoren, die helpen bij het volgen van onderwerpen. Op de hoogste fullframe-resolutie wordt een beeldfrequentie van 5 opnamen per seconde gehaald. Een antistofsysteem is ook aanwezig.

Optiek

Gelijk met de camera lanceert Sony twee objectieven: de 70-400mm F4-5.6 G SSM telezoom en de Carl Zeiss Vario-Sonnar T* 16-35mm F2.8 ZA SSM groothoekzoom. Het zijn professionele objectieven met snelle, stille inwendige scherpstelaandrijving.

Die van de 70-400 is van het type High Torque, wat duidt op snelle start/stoptijden. Dat wekt extra interesse, want objectieven in dit bereik hebben de reputatie aan de slome kant te zijn.

De camera komt medio oktober op de markt. Sony zet een prijs neer van € 2999,-. De objectieven hebben elk een adviesprijs van € 1989,-.

Meer info op www.sony.nl.

Lees ook het Sony Alpha 900 review

L. Polder
| 09-09-2008
lifestyle