Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Oberholzer in de voetsporen van Hustinx

Tot en met 26 oktober aanstaande presenteert het Limburgs Museum in Venlo de tentoonstelling Obie Oberholzer reist Alphons Hustinx na. In de expositie worden foto's van Obie Oberholzer samengebracht met opnames die de Limburger Alphons Hustinx in 1934 maakte tijdens zijn rondreis door Zuid-Afrika.

De Limburgse globetrotter verkende nagenoeg geheel zuidelijk Afrika waaronder het Kruger reservaat, nam deel aan safari's, zag diamant- en goudmijnen en bezocht missiepaters en missiezusters. Dik zeventig jaar later reisde de Zuid-Afrikaan Obie Oberholzer (1947) hem na en stelde op basis van zijn foto's en aantekeningen én die van Alphons Hustinx deze tentoonstelling en een lijvig boek samen.

foto: Alphons Hustinx

Alphons Hustinx (1900 - 1972) was een telg van een bemiddelde Maastrichtse familie, die in zijn jeugd rechten studeerde. Hij besteedde zijn tijd echter liever aan reizen, filmen en fotograferen.

Nog voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog bezocht hij de meest uiteenlopende landen waaronder naast een groot aantal Europese landen Egypte, Perzië, Irak, Nederlands-Indië en Brits-Rhodesië en natuurlijk Zuid-Afrika.

Na zijn overlijden kwam het artistieke deel van zijn nalatenschap in het beheer van zijn neef Lodewijk Imkamp, oud-wethouder van Roermond. De totale collectie omvat zo n 15.000 foto's en dia's, een serie films, dagboekaantekeningen, reisnotities, knipsels, boeken en andere documenten.

foto: Obie Oberholzer

Onlangs verscheen er een boek van fotograaf Obie Oberholzer waarin hij de plaatsen bezoekt waar Alphons Hustinx in 1934 kwam tijdens een reis door Zuid-Afrika voor het toenmalige Dagblad De Maasbode.

Obie Oberholzer (1947) stelde op basis van beide tochten het boek Long Ago Way In the footsteps of Alphons Hustinx samen. De expositie in het Limburgs Museum is een ander facet van dit project.

Lees hier ook eerder nieuws over Alphons Hustinx.

Redactie
| 08-09-2008
lifestyle