Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Software

Silkypix Developer Studio 3.0

Aantrekkelijke beeldverbeteraar

Het RAW-conversieprogramma Silkypix doet z’n best zich een plaatsje te veroveren tussen meer gerenommeerde beeldontwikkelprograma’s als Lightroom en CaptureOne. Zou het een kans maken? Is het alleen voor gevorderden, of zijn ook beginners er goed mee uit?

Lezers die bekend zijn met RAW kunnen dit begin even overslaan. Maar omdat Fotografie.nl een breed fotografenpubliek heeft, volgt hier kort een uitleg over het werken met RAW-bestanden.

Een RAW-bestand bevat simpel voorgesteld alle beeldinformatie die de camera met z’n beeldsensor heeft geregistreerd. Normaal maakt de camera er een bruikbaar beeldbestand van door er criteria voor kleur, contrast, scherpte, ruis enz. op los te laten en het vervolgens als JPEG-bestand op te slaan. Bij een RAW-bestand doe je dat laatste buiten de camera om, met de computer.

Een RAW-bestand bevat de meest rijke beeldinformatie die je camera kan vergaren. Je kunt daarmee heel ver gaan in het aanbrengen van correcties en verbeteringen. Bij het normale JPEG-bestand dat uit de camera komt zijn die mogelijkheden veel en veel beperkter. De meeste variatieruimte is er dan al uit, en je moet oppassen dat een verbetering elders geen verslechtering oplevert.

Ga je RAW-bestanden met de computer verwerken, dan heb je dubbel voordeel. Eén: je kunt corrigeren zonder kwaliteitsverlies. Twee: doordat de computer en de speciale RAW-conversiesoftware samen veel meer capaciteit en mogelijkheden hebben dan je camera, kun je een hoger kwaliteitsniveau bereiken.

Het werken in RAW heeft ook wat schaduwzijden. De bestanden zijn in principe niet gecomprimeerd, waardoor ze beduidend meer ruimte innemen dan de JPEG-bestanden. Dus je hebt flink wat extra opslagruimte nodig, en het opslaan neemt veel tijd in beslag.

Gelukkig hebben de meeste camera’s een goede buffer, die je laat doorfotograferen terwijl het opslaan nog bezig is. Je wint snelheid door een ‘snelle’ opslagkaart te gebruiken.

In het overzichtscherm vind je onder elke foto de basis-opnamegegevens, zoals sluitertijd, diafragma en ISO-waarde.

Veelzijdig en eenvoudig

Nu over naar Silkypix. Het programma biedt gigantisch veel instelmogelijkheden voor kleur, contrast, scherpte, ruisonderdrukking, gradatie, enz. Voor beginners afschrikwekkend veel. Maar daar hebben de Japanners die Silkypix ontwikkelden wat op bedacht.

Bij heel veel functies kun je je bedienen van voorgeprogrammeerde instellingen, waarmee je zonder technisch gedoe direct mooie resultaten krijgt. Daar kun je overigens ook altijd van afwijken of variaties op aanbrengen, maar je kunt ook weer eenvoudig terug naar de voorgeprogrammeerde standaardwaarde. Experimenteren zonder dat het meteen eng wordt, dus, en altijd de mogelijkheid om terug te vallen op veilige, goede standaardinstellingen.

Als je Silkypix voor het eerst gebruikt
loop je een redelijke kans op een plezierige verrassing

Pocket

Silkypix heeft alleen Engelse menu’s. Er zijn zoveel functies dat sommige menutermen op elkaar lijken, wat tot verwarring kan leiden. Gelukkig wordt het programma vergezeld van een goede Nederlandse handleiding, een pocket van ruim 200 bladzijden.

Het is wel erg jammer dat er geen register met menutermen achterin is opgenomen; dan zou je altijd snel kunnen vinden waar een bepaalde functie wordt uitgelegd.

Als je Silkypix voor het eerst gebruikt loop je een redelijke kans op een plezierige verrassing. Want in de standaardinstelling krijg je waarschijnlijk al direct een goed verwerkt beeld. En door er een paar van de genoemde standaardoplossingen op los te laten til je het in een handomdraai zelf snel nóg een niveau hoger.

Voor de testopname is gekozen voor een onderwerp met veel lichte delen, middentinten, schaduwpartijen en egale vlakken

De proef werd op de som genomen met een paar opnamen die werden gemaakt met de Pentax K200D (10 miljoen pixels CCD) met daarop het goede Pentax 16-45 mm objectief. Een 1600 ISO opname, geopend in de standaardinstelling van Silkypix, zag er meteen al beter uit dan de op zich zeker niet slechte JPEG die de camera zelf had gemaakt. Veel gedetailleerder, minder ruis, minder kleurruis: een veel gaver beeld.

Nadat de ruisinstelling met twee schuifjes nog wat verder was geoptimaliseerd stond er een resultaat op het scherm dat ver boven het eigen niveau van deze toch al goede instapreflex uitsteeg. Beter ook dan Pentax’ eigen RAW-converter, die overigens van Silkypix afkomstig is.

Detail van 4 testbeelden van links naar rechts; 100 ISO, 1600 ISO uit camera, 1600 ISO Silkypix met basisinstellingen en helemaal rechts 1600 ISO in Silkypix geoptimaliseerd
De testbeelden

Om nog meer verschillen te zien bekijk de originele testbestanden:

Opname op ISO 100. Dit is het JPEG-bestand uit de camera 3,9 mb.

Opname op 1600 ISO. JPEG-bestand uit de camera 4,03 mb.

Hier is 1600-ISO-opname geopend in Silkypix 1,83 mb.
Er werd niets aan de instellingen van Silkypix gewijzigd, dit is de basisinstelling.

Hier is 1600-ISO-opname geopend in Silkypix 1,83 mb.
Nu werd er een verhoogde ruisonderdrukking toegepast en de scherpte werd iets verhoogd. Een hogere detailscherpte had tot een geprononceerdere ruis in de lucht en het asfalt geleid. Let bij het vergelijken van de opnamen op het donkergrijze asfalt, de baan klinkers naast de asfaltbaan, de bakstenen en de lucht.

Door in RAW te gaan werken til je je camera kwalitatief op een hoger plan

Opvallend was ook hoe je een duidelijk onderbelichte opname gigantisch kon opknappen. De partijen die eigenlijk een middentint moesten hebben, waren veel te donker en werden met een correctie van circa 3 stops opgehelderd. Dat trakteert je op veel ruis, maar die was met extra ruiscorrectie heel goed terug te dringen.

Natuurlijk mis je doortekening in je lichte partijen. Bij een zo sterke onderbelichting zitten die niet in het RAW-bestand, dus die vallen er ook niet in te toveren. Maar zo kun je opnamen toch heel bevredigend redden, en daar is echt geen uitgebreide studie van het programma voor nodig.

Geen beheersprogramma

In Silkypix kun je met mappen werken en foto’s automatisch hernoemen, maar een echt fotobeheersprogramma is het niet. De kracht ligt hem in de bewerkingsmogelijkheden. Het programma vraagt veel rekenwerk van de computer en soms moet je wel even wachten totdat een bewerking is voltooid.

Overigens maakt het programma hierbij gebruik van een preview-functie, die eerst het beeld voor de monitor berekent en vervolgens met het bestand zelf aan de slag gaat. Een ronddraaiend radertje laat weten wanneer er gerekend wordt, maar meestal kun je toch meteen doorgaan met het uitvoeren van instellingen.

Bij bewerkelijke processen kan het zeker even duren voordat dat preview-beeld klaar is. Gebruik van een krachtige computer is aan te bevelen. De systeemeisen van de fabrikant zijn een sympathiek bedoeld minimum, maar je moet een geduldig type zijn als je daar genoegen mee wilt nemen.

Silkypix kent veel mogelijkheden je werkblad naar eigen smaak in te richten. Zo kun je de baan met thumbnails onderin in grootte aanpassen of weglaten. Er zijn veel losse menu's oproepbaar. Bij gebruik van een groot scherm heb je veel ruimte om die naar believen te rangschikken.

Veeleisende gebruikers zullen verguld zijn met de rijkdom aan finetuning die het programma biedt, zoals bijvoorbeeld een uitgebreide regeling van de doortekening van hoge lichten en een handige manier om je snel op de juiste huidtint te oriënteren. Het programma biedt ook veel mogelijkheden onvolkomenheden van de optiek te corrigeren: vignettering, lichtafval, vertekening, zelfs een perspectiefcorrectie en natuurlijk kleurfouten als chromatische aberratie.

Batch

In het begin vraagt Silkypix veel tijd, maar dat is een investering die je terugverdient. Heb je eenmaal je favoriete instellingen gevonden, dan kun je de RAW-conversie geheel aan Silkypix overlaten. Je kunt daarbij zoveel persoonlijke instellingen in het leven roepen als je wilt.

De batch-functie maakt het mogelijk groepen bestanden geautomatiseerd te verwerken. Daarbij is het altijd mogelijk om voor de gehele selectie of een deel ervan bepaalde instellingen tijdelijk even aan te passen (de witbalans bijvoorbeeld). Dat is handig en bevordert de verwerkingsnelheid.

Een van de belangrijkste functies zal in de praktijk de witbalans blijken te zijn. Het is domweg niet mogelijk dat een camera die altijd honderd procent goed uitvoert; aan correctie achteraf zal nooit helemaal te ontkomen zijn. En alleen hierom is werken in RAW al lonend: maximale zekerheid dat je de juiste kleuren kunt krijgen. Maar zoals inmiddels duidelijk moge zijn: er is meer, veel meer te behalen.

Door in RAW te gaan werken til je je camera kwalitatief op een hoger plan. Silkypix betekent een relatief kleine investering, waarmee je de verlokking van de aanschaf van een nieuwe body voorlopig nog wel even van je lijf kunt houden. En het geeft je misschien ruimte om te investeren in optiek. Want hoge optische kwaliteit is zelfs met de slimste RAW-software niet in te halen. Daar begint de kwaliteitsketen, waar Silkypix een belangrijke schakel in mag zijn.

L. Polder
| 05-09-2008
lifestyle