Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Hit the Road fotomanifestatie

Hit the Road is een fotomanifestatie, georganiseerd door FOTODOK, op diverse locaties in het centrum van Utrecht. Zij bestaat uit drie tentoonstellingen, die op verschillende manieren documentairefotografie onder de aandacht brengen. Dit evenement zal plaats hebben van 12 september tot en met 26 oktober 2008.

foto: Anoek Steketee
Kippen (Leidsche Rijn, De Woerd), 2008

De stichting FOTODOK wil op termijn een vaste tentoonstellingsplek voor documentaire fotografie realiseren in het centrum van de stad Utrecht. Tot die tijd organiseert FOTODOK manifestaties, met als eerste een evenement rond het thema Hit the Road.

Met Hit the Road wil FOTODOK de volgende speerpunten onderstrepen: gevestigde (inter)nationale namen, jong talent en een duidelijke link met de stad Utrecht. Dit alles op topniveau, maar toegankelijk voor een groot publiek.

Roadtrip Utrecht

Op het Domplein, hartje centrum, zal werk te zien zijn van tien Nederlandse topfotografen die op roadtrip gingen door tien Utrechtse wijken.

FOTODOK wil met deze Utrechtse roadtrip laten zien hoe documentairefotografen vanuit verschillende achtergronden en met verschillende fascinaties kijken en fotograferen. Waar de ene fotograaf volledig gaat voor portretten, richt een ander zich op de omgeving; en waar de ene fotograaf zo persoonlijk mogelijk probeert te fotograferen, daar houdt de ander juist afstand. Allen kwamen terug met foto’s die de wijken op bijzondere wijze belichten.

De beelden van Roadtrip Utrecht worden buiten op het Domplein gepresenteerd.

Parking Spaces

De internationale topfotograaf Martin Parr (1952) presenteert zijn serie Parking Spaces in de Flatland Gallery aan de Lange Nieuwstraat 7. De serie Parking Spaces is voor het eerste te zien in Nederland. Parr is een grote inspiratie voor veel fotografen. Sinds 1994 is Parr lid van het wereldberoemde fotoagentschap Magnum.

foto: ©Martin Parr/Magnum Photos
Parking Spaces Mexico La Paz, 2003

Martin Parr werkte tussen 2003 en 2007 aan de serie Parking Spaces. In eenenveertig landen fotografeerde hij de laatst beschikbare parkeerplaats. Parr belicht met Parking Spaces de universele frustratie van het zoeken naar een parkeerplek. Een frustratie die typerend is voor autorijders over de hele wereld. Tegelijkertijd werpt zijn serie licht op een mondiaal probleem, namelijk de enorme hoeveelheid auto’s die op onze aardbol rondrijden.

Roadmap to Glory

Begin mei werd bekend gemaakt dat de fotografen Lucia Ganieva, Mike Roelofs en Karine Versluis de winnaars zijn van Roadmap to Glory: FOTODOKs wedstrijd voor in 2007 afgestudeerd fotografietalent.

Alledrie ontvingen van FOTODOK een werkbeurs van 2.500 euro om daarmee hun voorstellen rond het thema Hit the Road te realiseren. De tentoonstelling is te zien in de gymzaal van het voormalige gymnasium op Oudgracht 373.

foto: Mike Roelofs

De mensen achter FOTODOK zijn fotograaf Rob Hornstra en zelfstandig tentoonstellingsmaker Femke Lutgerink.

Hit the Road is een onderdeel van Utrechts Licht.

Meer info op www.fotodok.org.

Bijschrift bij foto:
Interpreter: "No, he doesn't know what the EU stands for or what it means for him and this family." Romanian resident: "Don't give them the fish, teach them how to fish."’, Roemenië, 2008.

Redactie
| 05-09-2008
Boeken algemeen