Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Micro Four Thirds alternatief in APS-C formaat

Samsung compactsysteem

Samsung heeft aangekondigd volgend voorjaar een eigen alternatief voor het Micro Four Thirds concept te hebben. Wie volgt?

Om meteen maar op de vraag te antwoorden: Pentax zal beslist volgen, want deze twee merken brengen dezelfde camera’s onder eigen naam en gebruiken dezelfde objectiefvatting.

Nog even recapituleren waar het om gaat. Olympus en Panasonic brengen naast hun Four Thirds systeem een Micro Four Thirds systeem: camera’s met verwisselbare objectieven, maar zonder spiegelreflexconstructie, waardoor ze veel kleiner en platter kunnen zijn. Eigenlijk: compactcamera’s met verwisselbaar objectief, met de grote sensoren van de reflexsystemen.

14,6 MP

Samsung stelt hetzelfde voor: ze zeggen nu al dat ze gebruik zullen maken van de 14,6 megapixels CMOS-sensor van de Samsung GX-20 en de Pentax K20D. Het aardige is dat Pentax al flink wat ervaring heeft met het maken van kleine, lichtsterke en platte objectieven, dus hier zit zeker muziek in.

Wellicht zal er ook een adapter komen voor het gebruik van de reflex-objectieven: daar is nog geen officiële melding van. Het lijkt logisch dat daarop alleen objectieven met eigen AF-motor met volle functionaliteit te gebruiken zouden zijn.

En de anderen?

De vraag is nu wat Nikon, Canon en Sony op dit punt gaan laten zien. Alle opties zijn open. Er is geen enkele wetmatigheid die dicteert dat je per se de sensorgrootte van je reflexsysteem moet aanhouden.

Vasthouden aan het APS-C-formaat leidt in elk geval nog tot relatief grote objectieven, terwijl Olympus/Panasonic op dat punt munt kunnen slaan uit hun relatief kleine sensor.

Het zou bijvoorbeeld best kunnen dat een van deze fabrikanten besluit een nieuw, kleiner sensorformaat te lanceren, om zo nóg plattere camera’s en kleinere lenzen te kunnen aanbieden dan Micro Four Thirds. Er is geen enkel bericht of gerucht dat hierop wijst overigens, het is pure speculatie, maar het hangt gewoon in de lucht.

Eerder op Fotografie.nl:
Micro Four Thirds: nieuw super compact camerasysteem
Het Micro Four Thirds concept begint zich af te tekenen.

L. Polder
| 02-09-2008
Boeken algemeen