Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Het Micro Four Thirds concept begint zich af te tekenen

Na de introductie van het basisprincipe van het Micro Four Thirds formaat komt er her en der informatie vrij, waaruit we kunnen opmaken wat we op de komende Photokina (23-28 september) kunnen verwachten.

Camera met 12-24 mm zoom

Micro Four Thirds is een nieuw camerasysteem, aangekondigd door Olympus en Panasonic. De bajonetvatting is kleiner dan die van het gewone Four Thirds systeem, en door weglating van de spiegelreflextechniek kan de afstand tussen objectief en beeldsensor worden gehalveerd, wat plattere camera’s en kleinere objectieven zal opleveren.

Met een adapter zal het mogelijk worden Four Thirds objectieven op een Micro Four Thirds body te gebruiken, met behoud van alle functies.

Andersom kan niet: een Micro Four Thirds opjectief past niet op een Four Thirds reflex (Olympus, Panasonic, Leica).

Op de Four Thirds website is inmiddels een aparte afdeling voor Micro Four Thirds geopend. Daar is onder meer een goede graphic te zien die het hoofdprincipe verduidelijkt: reflexspiegel weglaten geeft een veel plattere camera. En je kunt ook objectieven bouwen die dichter op de sensor komen te zitten.

Het zeer platte 21 mm objectief steekt naar binnen

21 mm

Elders vinden we digitale impressies van een mogelijk Panasonic model, naar verluidt uitgerust met een 12 MP beeldsensor. Op een ervan zie je de camera met een Leica 21 mm vastbrandpunt-groothoeklens (equivalent aan 42 mm, zeg maar licht groothoekig, erg universeel), die nauwelijks dikker is dan een bodydop.

Het optische gedeelte steekt zelfs een stukje naar binnen, iets wat met een reflexsysteem nooit kan omdat de spiegel dan in de weg zou zitten. Ook is een platte 12-24 mm zoom te zien.

Filmen

Mogelijk komt er ook een elektronische opsteekzoeker, die goed van pas komt als het lcd-scherm door lichtval minder goed zichtbaar is.

Camera met 21 mm en lcd-opsteekzoeker.

Op de site van Four Thirds wordt ook aangegeven dat je met de Micro Four Thirds bodies zult kunnen filmen. Een extra reden dus voor bezitters van een Olympus, Panasonic of Leica digitale reflex om er zo’n ‘Micro’ bij te kopen, inclusief de adapter voor de gewone objectieven natuurlijk. Een beeldverhouding van 16:9 is mogelijk (handig voor HDTV), en verder kun je kiezen uit 3:2 en 4:3.

Ga je ermee filmen dan profiteer je van de relatief grote sensor (diameter precies de helft van die van kleinbeeld 24x36 mm). Doordat je ook het diafragma kunt regelen, heb je de mogelijkheid de scherpte en de scherptediepte te manipuleren. Geweldig mooi toepasbaar, bijvoorbeeld voor video-productpresentaties.

Meer info: www.four-thirds.org/.

Zie ook het artikel: Micro Four Thirds: nieuw super compact camerasysteem.

L. Polder
| 28-08-2008
Boeken algemeen