Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Nikon D90 volgt D80 op

Nikon D90: professionele elementen in een amateurverpakking, dat gold voor de D80. Voor de D90 volgde Nikon exact hetzelfde idee.

Dé reflex voor de fotohobbyist, zo zag Nikon de D80. Zeer compleet uitgemonsterd, met erg veel instelmogelijkheden en persoonlijke functies, met meet- en regeltechniek die gedeeltelijk uit hoger geklasseerde camera’s afkomstig was. Inmiddels zijn er bij Nikon voldoende nieuwe technieken beschikbaar om volgens hetzelfde concept een nieuwe amateurreflex neer te zetten.

D300-kwaliteit in amateurverpakking, zo presenteerde Nikon de D90. Niet dat er veel componenten volkomen identiek zijn, maar qua resultaten mag je er wel van uitgaan.

ISO 100-6400

De 12 MP CMOS-sensor is niet dezelfde als die van de D300. Nikon spreekt van een verbeterde versie: hij werkt sneller, wat onder andere ten goede komt aan de autofocus bij live view, de gezichtsherkenningstechniek en de filmopnamemogelijkheid.

Het ISO-bereik is als bij de D300 (200-3200, uit te breiden met equivalenten van 100 en 6400) en je hebt ook hetzelfde dynamische bereik. De Active D-Lighting (gradatie-aanpassing hoge lichten en schaduwen) heeft op de D300 drie sterkten, hier is een vierde toegevoegd (extra sterk). De witbalans wordt gemeten met de 420-pixels-sensor van de D80, D40, D50, D40x.

Voor de autofocus hield Nikon vast aan de Mult-Cam 1000 module, met 11 scherpstelpunten. De D200 en D80 hadden hem al, hij is goed en misstaat de D90 in geen enkel opzicht.

Picture Control

Met de Picture Control instellingen kan het aanzien van het beeld worden fijngeregeld, zoals kleurtoon, verscherping, contrast, verzadiging. Nikon voegde posities toe voor portret en landschap.

Het bijzondere van deze instellingen is dat ze integreerbaar zijn met Nikons NX/NX2 beeldsoftware. De instellingen die je daar voor RAW-bestanden gebruikt kun je opslaan en overbrengen naar je camera(‘s).

Live view

Natuurlijk zit er live view op de D90. Kun je in live view bij de D3, D300 en D700 kiezen tussen fasedetectie-AF en contrast-AF, Nikon liet de eerste op de D90 weg. Een goede, kordate beslissing, omdat deze functie verwarrend werkt (je stelt scherp terwijl je geen beeld ziet). Bij een korte kennismaking bleek de contrast-AF redelijk vlot te werken.

D-Movie

Met de D90 kun je ook filmen. Je profiteert dan van het grote sensorformaat (veel groter dan bij camcorders), waardoor je prachtig met scherpte en scherptediepte kunt spelen. Je hebt ook bij lage lichtniveaus een hoge kwaliteit en natuurlijk kun je ook profiteren van de mogelijkheid objectieven te wisselen. Microfoon is ingebouwd, er is geen mogelijkheid een externe microfoon te gebruiken. Maximum formaat is HD720p (1280x720). Voorbeeldfilmpjes zagen er erg mooi uit. Een HDMI-koppeling is aanwezig.

Nabewerking

Nikon doet veel nabewerkingsmogelijkheden in z’n reflexen. Denk aan verwijdering van rode ogen, uitsnedes maken, D-Lighting toepassen en RAW-verwerking in de camera.

Bij de D90 krijg je er ook een correctiemogelijkheid voor scheve horizon bij (plus/min 5 graden) en een correctie voor de vertekening van objectieven. Ook kun je gemaakte opnamen van een fisheye-efect voorzien.

Nikon D90 met GP1

GPS

De D90 heeft net als de D80 een prettige maatvoering. Duidelijk compacter dan de D300, duidelijk groter dan de D40x/D60. Precies goed, vinden de meeste mensen die hem ter hand nemen. De heldere prismazoeker van de D90 kennen we van de D80. De sluiter is goed voor minimaal 100.000 opnamen.

Nikon introduceerde voor de D90 ook een GPS-eenheid, die op de accessoireschoen wordt geschoven en z’n voeding uit de camera haalt. Het batterijverbruik is een stuk gunstiger geworden. Haalde je met de D80 zo’n 500 tot 600 foto’s met een acculading, hier mag je rekenen op 850 tot 1000 foto’s aldus Nikon.

De Nikon D80 wordt op dit moment erg scherp aangeboden en gaat plaats maken voor de D90, die eind september in de winkels staat. Met daarop een nieuw, mooi compact standaardobjectief: 3,5-5,6/18-105 mm VR (beeldstabilisatie).

Meer info op de website van Nikon

Lees ook het Nikon D90 review

L. Polder
| 27-08-2008
Boeken algemeen