Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Nederlandse sterren gefotografeerd

Frans Bauer, Jan Smit, André Hazes, Grad Damen, Wesley, Marianne Weber, Jannes, Corry Konings, Vader Abraham, Koos Alberts, Jacques Herb, Gerard Joling en vele anderen. Zij zijn allemaal te zien in de tentoonstelling Als sterren stralen – Nederlandse artiesten en hun fans in het Gemeentemuseum Helmond.

foto: Martijn van de Griendt

In de tentoonstelling Als sterren stralen zijn foto’s te zien die Martijn van de Griendt maakte tussen 1997 en 2006. Een deel van de tentoongestelde foto’s is nooit eerder te zien geweest.

Hij heeft de foto’s van de artiesten zowel gemaakt tijdens optredens her en der in het land maar ook bij hen thuis. We zien sterren als Jannes, Jan Smit en Vader Abraham tijdens hun schnabbeltours in Balkbrug, Oud-Gastel of Breda.

Dan weer staan we tussen de tienduizenden Hazes-fans of bij een enkele fan temidden van haar Jan Smit-souvenirs op haar slaapkamer. Vervolgens nemen we een kijkje in de woonwagen van de ouders van Frans Bauer en in de woning van imitator, vriend en fan van de Zangeres zonder Naam.

We begroeten Koos Alberts op de afterparty van het Tros-jubileumfeest en we zien Jacques Herb andijviestamppot maken. Een recente foto behelst het huwelijk van Frans Bauer en Mariska, dat dit voorjaar plaatsvond.

Ik maak het liefst straatbeelden en sfeerreportages
van hele gewone en alledaagse situaties

Van de Griendt legt onze snel veranderende maatschappij vast in thematische reeksen. Zo werkt hij al jaren aan diverse reportages, zoals hangjongeren over de hele wereld, rokende jongeren en erotiekbeurzen en haar bezoekers.

Bijzondere aandacht verdienen zijn eigenzinnige series, bijvoorbeeld over bewoners van een arme volkswijk in Dublin (Ballymun), de reportage over het fenomeen majorettes en zijn serie portretten van popartiesten.

foto: Martijn van de Griendt

In de loop der tijd heeft Van de Griendt zijn eigen stijl gevonden: zijn foto’s ogen ongedwongen, snel, spontaan en zijn doortrokken van harde kleuren. Ook het licht is onverbiddelijk. Bij Van de Griendt vind je geen zachte schaduwen en Rembrandteske belichtingen.

Hij werkt liever in series, dan dat hij voor een krant op pad moet voor één foto. Alledaagse onderwerpen in de post-industriële maatschappij hebben zijn voorkeur, liefst bevolkt door jeugd en jongeren. De mens staat bij hem altijd centraal. Hierdoor trekken ook regelmatig subculturen in opmerkelijke situaties en verschijningen aan zijn camera voorbij.

Als fotograaf vindt Van de Griendt dat hij altijd een nieuwe werkelijkheid creëert. Een objectieve werkelijkheid bestaat in zijn ogen niet, zei hij ooit tegen NRC Handelsblad. Daarom voelt hij zich ook geen nieuwsfotograaf. "Ik maak het liefst straatbeelden en sfeerreportages van hele gewone en alledaagse situaties."

De expositie, met ruim tachtig kleurenfoto’s van Martijn van de Griendt, duurt van 14 oktober 2008 tot en met 11 januari 2009.

Redactie
| 19-08-2008
lifestyle