Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Advies

Bijzondere foto-accessoires 1

Gevonden op internet, deel 1

Op zolderkamers, in garages, in ateliers en kleine werkplaatsen: overal ter wereld zijn inventievelingen bezig producten te maken die het fotograferen kunnen veraangenamen. Ze vullen gaatjes in de markt die er al zijn of die ze desnoods zelf creëren. Importeurs vinden dit soort producten commercieel misschien niet interessant genoeg... of ze kennen ze niet.

ActionHero

Leve het internet, online bestellen is geen probleem. Bij bestellingen van buiten de EU loop je wel de kans dat je nog douanerechten en omzetbelasting moet betalen. De douane controleert door middel van steekproeven.

Digitale held, de ActionHero

Voor circa 80 dollar ben je bezitter van een klein waterdicht polsband-cameraatje, perfect geschikt voor actie-opnamen onder omstandigheden waar je je gewone camera never nooit aan wil blootstellen. Denk aan surfen, wildwatervaren, mountainbiken, duiken, zwemmen.

De camera zelf is een klein, zilverkleurig boxje met een doorkijkzoekertje, een ontspanknop en een lcd-opnameteller. Een terugkijk-lcd-tje zit er niet eens op. Het lijkt verdacht veel op het digitale cameraatje dat je wel in speelgoedwinkels ziet (of zag), prijs rond de 2 tientjes.

Het geheim zit hem hier dan ook vooral in de transparante polycarbonaat behuizing, waarmee je tot 10 meter onder water kunt gaan. Die zit gemonteerd op een brede klittenband-polsriem. Bij niet gebruik klap je de ActionHero (zo heet de camera) neer, wil je een foto maken, dan klap je hem omhoog.

Surfopname met de Action Hero.

Resolutie 3 megapixels, prima voor foto’s op briefkaartformaat. Scherpstellen hoeft niet: alles vanaf dichtbij tot oneindig is redelijk scherp. Verwacht kwalitatief niet te veel, maar als het alternatief géén foto’s is, dan is het toch bijzonder.

Een 16 mb geheugen is ingebouwd, maar de camera is geschikt voor een SD-kaart. Filmen kan ook, op 384 x 513 pixels. Op een 2 GB kaart kun je bijna een uur film opslaan.

Op de website zie je interessante film- en fotovoorbeelden. Er is ook een accessoireset leverbaar voor bevestiging op een helm (motor, fiets, skate, skydive, bungeejump, enz.).

Hier vind je alles en kun je hem bestellen.

Tabletop rondwandsets voor productfoto’s

Voor productfotografie zijn er talloze mogelijkheden. Het mooiste is een opnametafel met een witte lichtdoorlatende kunststof ondergrond, die naadloos doorloopt in de achtergrond. Als lichtbron kun je dan PL-lichtarmaturen gebruiken of een kleine studioflitsset met softboxen. Beginners kiezen nogal eens voor een eenvoudiger start, met een opnametent, die voor een paar tientjes te koop is.

Een beter start-alternatief wordt geboden door het Amerikaanse ProCyc. De MyStudio bestaat uit een kleine rondwand, een standaard met één daglicht-PL-lichtbron, en twee kleine reflectieschermpjes om het licht te manipuleren.

De kracht van het setje zit hem in de makkelijk te gebruiken, duurzame rondwand, die ervoor zorgt dat je geen ‘horizon’ tussen achter- en ondergrond hebt.

Verwacht geen hogeschool-studiokwaliteit, maar eenvoudige productfoto’s zijn snel en simpel te maken.

De set ziet er bovendien niet zo klungelig uit als een opnametent: dit kun je zonder meer in een dtp- of webdesign-studio-omgeving neerzetten.

Voor de tabeltopsetjes kijk je bij MyStudio 20 of MyStudio 32. Voor grotere objecten, te fotograferen met professionele studio-foto- of videoverlichting is er ook de grotere tabeltop-rondwand TableTop MiniCyc.

Lensmaatje voor Canon G9 en andere PowerShot compactcamera’s

Veel Canon PowerShot compactcamera’s hebben rond het objectief een verwijderbare sierring, die een bajonetvattinkje vrijmaakt. Daar passen de Canon adapterringen op, die bestemd zijn voor het gebruik van groothoek- en teleconverters. Die ringen zijn van dun hard plastic.

Canon G9 met handgreep van Franiec en een Lensmate om het objectief.

De Lensmate is het veel degelijker alternatief, want hij is vervaardigd uit hard aluminium. In plaats van groothoek- of televoorzetlenzen kun je er ook filters en close-uplenzen op schroeven.

En als je er geen filter of voorzetlens op schroeft laat je hem gewoon zitten, omdat hij de kwetsbare uitschuifzoom van je compact (denk aan de G9, die op dit moment toch wel als dé kwaliteitscompact wordt beschouwd) tegen stoten beschermt.

De Lensmate nodigt ook uit je G9 te hanteren als een échte camera: Lensmate op de linkerhand leggen, sturen en ontspannen met de rechterhand.

Er is inmiddels ook een lensmate voor de Sigma DP1.

Kijk voor meer info op de site van Lensmate online.

Nog meer voor de G9

Richard Franiec maakt accessoires voor de G9 en de Sigma DP1. Een handgreepje bijvoorbeeld, waardoor je ze beduidend lekkerder in je hand houdt. Voor de G9 is er ook een duimsteun en een draadontspanner-adapter. Hier zie je meer en kun je bestellen.

Panasonic TZ-1 in een groene paraattas van Luigi.
Luigi’s leren paraattassen

Fotohandelaar Luigi Crescenzi uit Rome is onder meer specialist in Leica meetzoekercamera’s. Hij laat er mooie leren tassen voor maken, echt prachtig Italiaans lederwerkersvakmanschap.

Inmiddels voert hij ook tassen voor de betere digitale compactcamera’s, zoals de Sigma DP1 en de Canon PowerShot G9.

Het zijn zogenaamde paraattassen (denk aan de camera van je (over)grootvader, ja met zo’n klep). Voor meer gemak kan de klep eraf, en wie de klep helemaal niet nodig heeft kan ook een halve tas bestellen. Er is keuze uit een groot aantal kleuren. Luigi levert ook mooiere lederen camerariemen.

Hier vind je Luigi’s leren paraattassen.

L. Polder
| 15-08-2008
Boeken algemeen