Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Micro Four Thirds: nieuw super compact camerasysteem

Sensationeel nieuws van Olympus en Panasonic: er komt een Micro Four Thirds systeem. Het gaat om extra compacte camera’s met verwisselbare objectieven. Ze komen naast het huidige Four Thirds systeem, waaraan volop zal worden doorontwikkeld. Via een adapter zullen de huidige objectieven op de nieuwe camera’s kunnen worden aangesloten.

Met het nieuwe systeem denken de fabrikanten een oplossing te hebben gevonden voor het probleem dat veel consumenten wel in zijn voor de mogelijkheden van een reflex, maar dat ze de camera’s te groot en te zwaar vinden.

Kijk je naar de huidige Olympus E-420, de kleinste reflex van dit moment, dan valt op dat hij inderdaad zeer compact is, maar het blijft een dikkerdje. Dat is inherent aan het reflexsysteem: de spiegel heeft nu eenmaal ruimte nodig om te kunnen op- en neerklappen. Bij het nieuwe systeem is de ruimte tussen objectieven en beeldsensor nog maar half zo lang, waardoor een camerabody veel platter kan zijn.

Geen reflex

Door het weglaten van de spiegel is Micro Four Thirds technisch gezien dan ook geen reflexsysteem. Voor het zoekerbeeld zal gebruik worden gemaakt van lcd-techniek. Spannend is het natuurlijk om te zien of men een oplossing zal bedenken voor de traagheid van het AF-systeem van compactcamera’s.

Bij het nieuwe systeem is de ruimte tussen objectiefvatting en sensor gehalveerd, waardoor camera’s veel platter kunnen.

De korte objectiefafstand geeft zeer interessante mogelijkheden voor de ontwikkeling van objectieven. Grote beeldhoeken en royale zoombereiken zijn relatief makkelijk construeerbaar, en daarbij kunnen de objectieven ook nog eens erg klein blijven. Het sensorfomaat blijft gelijk aan dat van Four Thirds; je houdt dus ten opzichte van het kleinbeeldformaat een cropfactor van 2x.

De sensor is flink groter dan die van een compactcamera

Om de objectieven compact te laten zijn koos men voor een nieuwe objectiefvatting met een diameter van 44 mm (50 mm bij de bestaande vatting). Het aantal elektrische contacten ging van 9 naar 11 om ruimte te bieden voor nieuwe elektronische functies. Met een adapter kunnen de bestaande objectieven op een Micro Four Thirds camera worden geplaatst, met behoud van alle functies.

De objectiefvatting werd kleiner, het aantal elektrische contacten nam toe.

Verwachtingen

Zoals het er nu uitziet vormt het nieuwe systeem een tussenvorm tussen de compactcamera en de reflex-systeemcamera. De sterkte zal liggen in de compactheid en - naar verwachting - de hoge beeldkwaliteit.

De sensor is flink groter dan die van een compactcamera, waardoor de beeldkwaliteit bij de hogere ISO-waarden veel hoger zal uitvallen dan bij een gewone digitale zoomcompact. Daarbij mag – gezien het concept - ook worden gerekend op een hoge optische kwaliteit.

Over introductiedata van camera’s en objectieven is nog niets bekend. De Photokina zal ongetwijfeld al íets laten zien, al zijn het maar dummies of prototypes.

Meer info bij Olympus Japan.

L. Polder
| 05-08-2008
lifestyle