Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Panasonic kondigt Lumix LX3 aan

De LX2 is een van dé top-compacts op de markt. Met een zeer hoog kwaliteitsniveau en bijzondere eigenschappen die door een groep fijnproevers zeer wordt gewaardeerd. Panasonic lanceert binnenkort de LX3.

LX3 plus zoeker

Het LX-concept van Panasonic is en blijft bijzonder. De LX3 zal net als de LX1 en LX2 zijn uitgerust met een breedbeeld-ccd met een beeldverhouding van 16:9. Andere compacts leveren dit beeldformaat ook, maar dan snijden ze boven en onderin het veld een strook beeld weg, alsof je achteraf in de computer een breedbeelduitsnede maakt. Die camera’s zijn alle uitgerust met een beeldchip met 4:3 verhouding.

Bij de Panasonic LXen benut je in de 16:9 stand de volledige bruikbare beeldcirkel van het objectief: je benut de beeldhoek van het objectief maximaal. Bij de LX1 en LX2 heb je dus een hele echte 28 mm in de groothoekstand bij een beeld van 16:9.

24 mm

Bij de LX3 schuift alles op, want het objectief heeft een 24 mm groothoekstand. Mooi natuurlijk, maar ook een waagstuk. Die 28 mm is namelijk een van de beste objectieven in de gehele compactmarkt. Zou dat niveau bij de 24-60 mm zoom (equivalent) niet worden gehaald, dan volgt teleurstelling voor de aanhangers van dit cameraconcept. We hopen hem snel te kunnen beproeven.

We zien in elk geval dat het nu geen 4x zoom meer is, de LX2 heeft een 28-112 mm. Opvallend is ook de lichtsterkte: f/2,0-2,8, tegen f/2,8-4,9. Zeer veelbelovend. Met dit minder universele zoombereik mag je overigens hopen dat de LX2 gewoon blijft.

Nieuw is de mogelijkheid de drie formaten in één keer te schieten

40%

Panasonic erkent blijkbaar de serieuze instelling van de kopersgroep en hield de maximale resolutie op 10 MP. Toch is de CCD nieuw: de ruimten tussen de pixelvlakjes werden kleiner, de pixels dus groter. Panasonic claimt een nominale gevoeligheidsverhoging van 40 %, en de bovenste ISO-grens ligt nu op 3200, met een extra uitloop naar 6400.

Zoeker

Kenners zien direct de flitsschoen bovenop. Daar kan niet alleen een flitser op, maar ook een optische opsteekzoeker (voor de 24 mm stand). Als accessoires levert Panasonic verder een groothoekconverter (beeldhoek van een 18 mm) en een teleconverter, en ook een klassieke lederen paraattas. Een grijsfilter en een polarisatiefilter komen ook.

Het 3 inch lcd-scherm (beeldverhouding 3:2) telt 460.000 pixels. Ten opzichte van de LX2 zijn er veel functionele uitbreidingen en verbeteringen. Natuurlijk bleef de formaatschakelaar op het objectief, voor snel omschakelen tussen 16:9, 3:2 en 4:3. Nieuw is de mogelijkheid de drie formaten in één keer te schieten.

L. Polder
| 01-08-2008
lifestyle