Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Fotomanifestatie Utrechts Licht

Op vrijdag 12 september gaat ‘Utrechts Licht’ van start, de eerste grootschalige fotografiemanifestatie in de Domstad. Dit festival is een samenwerking tussen de Academiegalerie, FOTODOK, Stichting Stedelijke Fotografie Utrecht, Utrechts Centrum voor de Kunsten en het Centraal Museum.

foto: Koen Wessing
China 2007

Deze vijf Utrechtse beeldende kunstinstellingen bieden van 12 september tot en met 26 oktober een gevarieerd tentoonstellingsprogramma op het gebied van actuele fotografie.

Op verschillende locaties in de stad komen zowel het grote publiek alsook de professional aan hun trekken.

Er is aandacht voor topfotografen als Martin Parr, Anders Petersen en Koen Wessing maar talentvolle amateurs wordt eveneens een platform geboden.

Het programma:

Academiegalerie: Wanderlust t/m 11 oktober 2008.
Boekuitgaven van oud-studenten van de afdeling Fotografie van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Centraal staan vier recente reisreportages, deze publicaties reflecteren de behoefte aan interculturele uitwisseling in tijden van globalisering.

Mist van Niels Stomps over China, There is Something in the Air in Prince Albert, South Africa van Cuny Janssen over Zuid-Afrika, School Number 7 van Vesselina Nikolaeva over Bulgarije en Low Lands - High Hills van Andrea Stultiens over Canada.

foto: Niels Stomps
Mist, 2007 (Academie Galerie)

Daarnaast wordt op een tafelmeubel een dertigtal fotoboeken getoond van oud-studenten die de meest uiteenlopende onderwerpen behandelen.

www.academiegalerie.nl

Centraal Museum: Koen Wessing – Reizen naar China en Tibet t/m 26 okt 2008.
China is het afgelopen jaar vaak op indrukwekkende en soms schokkende manieren in het nieuws geweest; als vierde grootste economie van de wereld, als gastheer van de Olympische Spelen, als het door een zware aardbeving getroffen gebied en als onderdrukker van Tibet.

De gewone burger en het dagelijkse leven blijven in dit soort reportages vaak onderbelicht. In de fototentoonstelling Reizen naar China en Tibet in het Centraal Museum laat Koen Wessing juist dié kant van de medaille zien.

www.centraalmuseum.nl

FOTODOK t/m 26 oktober 2008.
De fotografiemanifestatie Utrechts Licht markeert ook de oprichting van FOTODOK, een nieuwe internationale plek voor documentaire fotografie in Utrecht. FOTODOK organiseert Hit the Road, een drieluik aan tentoonstellingen te vinden op verschillende locaties in het centrum van Utrecht.

foto: ©Martin Parr/Magnum Photos
Parking Spaces Mexico La Paz, 2003 (Fotodok)

De serie Parking Spaces van de internationale topfotograaf Martin Parr is te zien in de Flatland Gallery aan de Lange Nieuwstraat 7.

Roadtrip Utrecht. Tien Nederlandse documentaire fotografen gingen op roadtrip door Utrechtse wijken. Hun werk wordt gepresenteerd op het Domplein. O.a. werk van Dana Lixenberg, Henk Wildschut en Raimond Wouda.

Roadmap to Glory is een tentoonstelling in de voormalige ULO op Oude Gracht 373 met nieuw werk van Lucia Ganieva, Mike Roelofs en Karine Versluis. Als winnaars van de FOTODOK wedstrijd Roadmap to Glory voor in 2007 afgestudeerd talent, hebben zij hun documentaireplan op uiteenlopende plekken in de wereld kunnen realiseren.

www.fotodok.org

foto: Koen Wessing
China 2007

Stedelijke Fotografie Utrecht: Het Geheim van Utrecht t/m 26 oktober.
De SFU schrijft sinds 1987 elk jaar documentaire foto-opdrachten uit, die de stad als onderwerp hebben. In de afgelopen jaren was het thema Het Geheim van Utrecht.

De tentoonstelling toont Utrecht als een stad van contrasten en verborgen verhalen: van de historische binnenstad tot de futuristische universiteitsstad De Uithof, van de verdwenen miljonairs tot de stamgasten van café De Kroeg en van dromerige individuen tot de hedonistische massa.

Met werk van Henze Boekhout, Paul Bogaers, Leo Divendal, Marnix Goossens, Rob Hornstra, Anke van Iersel, Ine Lamers, Loodwicks Press Images, Hans van der Meer, Holger Niehaus, Anders Petersen, Otto Snoek, Judith van IJken, Henk Wildschut en archiefmateriaal van Frans Lapoutre, Gibo Smilda en diverse fotografen uit de periode 1920-1940.

www.stedelijkefotografie.nl

Utrechts Centrum voor de Kunsten t/m 26 oktober.
Het UCK presenteert een expositie van werk van vergevorderde amateur fotografen. Deze cursisten volgen al jaren cursussen bij het UCK. Binnen het kader van de werkgroepen ‘het derde jaar’ en ‘het fotoatelier’ werken zij aan hun eigen projecten. Locatie nog niet bekend.

www.uck.nl

Redactie
| 28-07-2008
lifestyle