Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

De favoriete foto van...

Natuur- en cultuurfotograaf Bertie Winkel

foto: Bertie Winkel

'Het is moeilijk om aan te geven welke mijn meest favoriete foto is, maar dit beeld vertelt eigenlijk precies wat de jongen op de foto doorgemaakt heeft en nog moet doormaken. We waren op weg in Tanzania naar de NgoroNgoro krater op zoek naar wildlife toen we een paar treurig kijkende jongens in de buurt van de weg zaten zitten.

We vroegen onze chauffeur om even te stoppen en een praatje met hen te maken. Het bleken jongens van de lokale Maasaistam te zijn die net waren besneden en die nu drie maanden op zichzelf moesten zien te overleven, zonder enige hulp uit hun dorp. Als ze dit goed zouden doorstaan, komen ze in de volgende belangrijke fase van hun leven, die van krijger.

Tijdens hun afzonderingsperiode dragen zij een zwarte doek in plaats van de klassieke “olkarasha”, de overwegend rode doeken, vaak in ruitjesmotief met groen en blauw. Kenmerkend is de witte beschildering van hun hoofd.

Deze jongen leek erg in zichzelf gekeerd en ik fotografeerde hem zonder dat hij dit merkte. Ik ben zelf nog altijd getroffen door zijn blik, die behalve lichamelijke pijn ook de emotie van het overleven in de bush en alle daarmee samengaande problemen uitstraalt.'


Naam: Bertie Winkel-de Rook (1946)
Woonplaats: Schoten - België
Portfolio: eigen beheer
Info: www.dos-bertie-winkel.com

Bekijk ook de foto's van Bertie Winkel.

Bertie Winkel
| 11-07-2008
Boeken algemeen