Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Reisfotografie

Mosselen

In Yerseke aan de Oosterschelde doet men in mosselen. Die moeten ook verkocht. Daarom vroeg de reclamemeneer of ik voor een campagne een mooie foto van de kustlijn van dat plaatsje wilde maken bij zonsondergang.

Een aardig klusje en ik kon beschikken over een vissersschip om het vanaf het water te maken. Aangezien het hartje zomer wel eens laat kan worden voor die zon onder gaat, zeg ik: laat maar zitten, ik zeil er zelf wel naartoe.

foto: Ben Seelt

Je kunt niet alles weten, bijvoorbeeld ook niet dat de zon vanaf zee gezien never ever ooit onder gaat achter Yerseke. Ik zie dat ook pas als ik het anker uitgooi op een plekje, net diep genoeg voor de boot, tussen de mosselpercelen.

Voor de goede verstaander: mosselen worden gekweekt door mosselboeren op 1 a 2 meter diepe onderwaterakkers van 1 ha. Op iedere hoek staat een staak, een stok met versiering, zodat je als mosselboer ziet dat je niet bij de buurman vist. Dat geeft maar ruzie.

foto: Ben Seelt

We blijven hier maar, al wordt het niks, besluit ik. De avond valt, de wind valt weg. Het is zeldzaam. In de schemering zijn we met boot en wijntje als in een spiegel. Duizenden kwallen drijven in een eindeloze stille dans tussen boot en de mosselen op de grond. Vervoering maakt zich van ons meester.

Ik fotografeer de subtiele veranderingen in het licht aan de kustlijn, de grijstinten die ieder kwartier anders zijn, het roze lijntje dat er even is en dan weer niet meer. En dan de staken met langzaam wiegende reflecties, die als enigen nog diepte geven in het waterlandschap. We waren ons in een sereen Japan.

foto: Ben Seelt

Ik fotografeer ze tot het niet meer gaat en ga er de volgende morgen na vieren als het licht weer komt mee door. Om zeven uur gaat het waaien en het sprookje gaat uit zoals ze is begonnen.

Het is een heel aardige, heel andere, campagne geworden.

Ben Seelt
| 10-07-2008
lifestyle