Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Nikon D700: D3-kwaliteit betaalbaarder geworden

Wel dezelfde beeldkwaliteit, wel dezelfde essentiële meet- en regelfuncties, niet die extreme maatregelen voor uiterste duurzaamheid en betrouwbaarheid, zie daar de Nikon D700. Een concept waarmee velen met volle overtuiging genoegen zullen nemen.

Nikon D700

In niets zul je zien dat een foto werd gemaakt met een D700 in plaats van een D3. Dezelfde 12 MP FX fullframe CMOS-sensor, dezelfde snelle verwerking, dezelfde dynamiek, dezelfde opmerkelijke prestaties tot in de hoge ISO-regionen.

Nikon onderstreept nog eens dat 12 megapixels in zeer veel gevallen meer dan voldoende is, zeker als je daarbij een maximale benutting van het sensoroppervlak genereert.

Nikons sensor is met een microlenzenoppervlak uitgerust, dat er heel precies voor zorgt dat er geen licht onbenut blijft: er valt niets tussen de pixels, om het erg simpel te zeggen.

De maximale gevoeligheidsgrens van de D3 en D700 ligt op een equivalent van ISO 25.600 en zelfs dan is de kwaliteit nog verrassend goed, maar ISO 3200 kun je echt zonder reserves gaan toepassen.

Antidust

Heb je de camera in handen, dan valt op dat hij aardig wat lichter en kleiner is dan de D3, maar ook flink wat forser dan de D300. Gewoon uitstekend hanteerbaar. De zoeker is ook prachtig groot en helder, een genot om te gebruiken. Hier komt hij ook heel dicht bij de D3.

Fullframe komt nu binnen het bereik van een grotere groep fotografen

Maar er is een essentieel verschil: het reflex-zoekerbeeld dekt het opnamebeeld niet helemaal: je krijgt 95% te zien van wat je op de foto krijgt, bij de D3 is dat 100%. Die 95% is een waarde die je op veel amateurcamera’s tegenkomt.

Nikon zegt dat deze technische concessie nodig was om de automatische stofverwijdering mogelijk te maken. Net als bij de D300 en D60 wordt het low pass filter in trilling gebracht om stofjes los te schudden, die vervolgens op een plakstripje worden opgevangen. De D3 heeft deze antidust-functie niet.

Opnamesnelheid is maximaal 5 bps, met de MB-D10 batterijhouder 8 (zelfde houder als voor de D300). WiFi draadloze bestandsoverdracht is mogelijk met de bestaande WT4 transmitter, ook te gebruiken op de D3/D300.

Aantrekkelijk

De D700 heeft hetzelfde lichtmeetsysteem, dezelfde 51-punts AF die onder sportfotografen veel indruk schijnt te maken, dezelfde intelligente witbalansbepaling, die handige virtuele horizon die je helpt je camera goed recht te houden, en de automatische formaatomschakeling met zoekeraanpassing als je een DX-objectief plaatst (DX-objectieven zijn afgestemd op het APS-C formaat van de ‘gewone’ digitale reflexen van Nikon.

Qua degelijkheid, betrouwbaarheid en sealing blijft de D3 Nikons absolute topper.

Nikon realiseert zich terdege dat de D700 mensen aantrekt die ook in de markt waren voor een D3, maar de som van het totaal zal ongetwijfeld zeer positief zijn, want fullframe komt nu binnen het bereik van een grotere groep fotografen.

Objectieven

Hét standaardobjectief voor de D3 is de 2,8/24-70. Dat objectief is zó gunstig ontvangen, dat er op dit moment lange wachtlijsten voor zijn. Nikon adviseert voor de D700 body een prijs van € 2799,-, maar die prijs zal snel lager uitvallen, als de levering eenmaal goed op gang komt. Die 24-70 heeft een adviesprijs die maar weinig lager is dan die van de D700 body.

De D700 heeft hetzelfde lichtmeetsysteem, dezelfde 51-punts AF
die onder sportfotografen veel indruk schijnt te maken

Daarom toont Nikon de D700 op productfoto’s met het AF-S 3,5-5,6/24-120 VR objectief, een interessant en betaalbaar alternatief dat al sinds 2003 leverbaar is. Daar kun je dan lekker mee fotograferen terwijl je doorspaart voor die 24-70, want als je kijkt wat daaruit komt, dan laat je dat nooit meer los...

SB-900

Flitser

De flitserlijn van Nikon krijgt een nieuwe topmodel, de SB-900. Deze heeft een buitengewoon slimme reflector gekregen, die ervoor zorgt dat je kunt kiezen tussen een naar verluidt ongekend egale lichtspreiding en een meer centrumgerichte spreiding.

Die laatste geeft een groter afstandsbereik en is bijvoorbeeld geschikt voor opnamen van personen in een verder duistere omgeving.

Normaal wordt het zoomeffect van de reflector verkregen door de fresnellens (het flitsvenster met de concentrische ribbeltjes) meer naar voren of naar achteren te bewegen. Nu beweegt het flitsbuisje ten opzichte van z’n parabolische flitsreflector. En dat geeft de mogelijkheid de spreiding te regelen.

Met deze constructie kan ook nog wat verder worden ingezoomd. Nieuw is ook een automatische kleurtemperatuurbewaking. Verder kan de flitser firmware-upgrades ondergaan. Dat moet dan wel via de camera, en dat kan op dit moment alleen een D3, D300 of D700 zijn.

Twee PC-objectieven

Verder brengt Nikon twee nieuwe objectieven: de PC-E Micro Nikkor 45mm/f2.8D ED en de PC-E Micro Nikkor 85mm/f2.8D ED. PC-objectieven, dus geschikt voor perspectiefcontrole. Dat doe je met de shift-functie: het objectief parallel aan de sensor verschuiven.

PC-E Micro Nikkor 45mm/f2.8D ED

Ze hebben ook de zogenaamde tilt-functie, waarmee je het objectief ten opzichte van de optische as kantelt: dat doe je om je scherptebereik te vergroten (bijvoorbeeld van vlak voor je voeten tot aan de overkant van een plein) of juist om het scherptebereik te verkleinen.

Begin dit jaar werd het eerste objectief in deze nieuwe serie PC-objectieven gelanceerd, de PC-E NIKKOR 24 mm f/3.5D ED, bij uitstek geschikt voor interieur- en architectuuropnamen.

De twee nieuwelingen zijn Micro-Nikkors, wat betekent dat ze zijn afgestemd op korte opname-afstanden. Ze zullen met name worden ingezet in studio- en productfotografie, maar lenen zich ook voor wetenschappelijke toepassingen en niet vergeten macro-fotografie, waar men vaak verlegen zit om mogelijkheden om meer scherpte te creëren dan de normale scherptediepte toelaat.

A propos product- en studiofotografie: daar is de D700 natuurlijk een prachtcamera voor, en z’n live view komt daarbij fijn van pas.

Lees ook het Nikon D700 Review

Meer info op www.nikon.nl.

L. Polder
| 01-07-2008
lifestyle