Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Nieuw oud goud van Contax: Distagon 18 mm

De Carl Zeiss Distagon 3,5/18 mm maakte ooit deel uit van het professionele objectievenpalet voor de Contax reflexcamera’s. Kyocera is met de cameramerken Contax en Yashica gestopt: de strijd in de digitale markt werd te zwaar, en als professioneel merk heeft Contax eigenlijk nooit zonnige tijden gekend. Toch was er een fanatieke groep gebruikers, die meestal als een van de hoofdredenen voor hun keuze opgaven: Carl Zeiss optiek!

Carl Zeiss is nu bezig die mooie optieken een nieuw leven te bezorgen, door ze te voorzien van actuele objectiefvattingen. Dit keer is de Distagon 3,5/18 mm supergroothoek aan de beurt, met z’n indrukkende beeldhoek van 99 graden (op fullframe).

Juist nu fullframe in aandacht stijgt krijgen deze golden oldies extra bestaansrecht. Carl Zeiss maakt hem voor Nikon, de Pentax-versie volgt over enkele maanden.

Elektronica bevat het objectief niet, het geldt dus qua koppelingsmogelijkheden als een niet-CPU-objectief. Voor het diafragma wordt gebruik gemaakt van de AI-koppeling, maar ook het Nikon-vorkje zit op het objectief, voor wie deze optische parel op zijn stokoude werkpaard wil plaatsen.

Oja, scherpstellen doe je bij dit objectief natuurlijk gewoon met de hand. Contax is nooit serieus aan AF-begonnen. Jammer voor Sony!

Fullframe

Sony? Ja, dit merk is de nieuwe hoofdafnemer van geavanceerde optiek voor de Sony reflexen. Maar tot nu heeft Sony bij Carl Zeiss niet in Contax-vitrines gegrepen. Inmiddels zijn er wel al drie Carl Zeiss fullframe-objectieven in het Sony-assortiment, klaar voor de fullframe profreflex dit Sony dit najaar brengt.

Waarom dit 18 mm fullframe-objectief dan niet met Sony-bajonet? Er zijn twee antwoorden mogelijk:
1. Wacht maar tot het najaar, dan hebben ze dit objectief in een AF-versie met elektronica-overdracht.
2. Helaas, het is te gecompliceerd om van dit objectief een elektronisch gestuurde AF-versie te maken. Bovendien gaat de aandacht van de potentiële Sony fullframe-gebruiker eerder uit naar een lichtsterke groothoekzoom als de 2,8/12-24 mm van Nikon.

Toch meer weten over deze 18 mm? Op www.zeiss.com vind je een persbericht met een sample-foto. Een hele gewaagde foto, want hij is voor 95 procent onscherp! Dat geeft niets, want een van de dingen waar de Zeiss-optiek roem mee blijft vergaren is de gave, zacht verlopende onscherpte.

L. Polder
| 27-06-2008
lifestyle