Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Ricoh GX200 – serieuze niche-compact

Ricoh is een beetje een raar merk. Ouderwets Oosters in z’n geslotenheid en bescheidenheid, weinig aan de weg timmerend. Zoekend naar gaatjes in de markt en daarbij camera’s ontwikkelend waar een kennerspubliek enthousiast over wordt. Een Hema-achtig merk dat BMW’s produceert, zoiets. Op verjaardagen moet je uitleggen waarom je die Ricoh hebt gekocht, maar laat maar, ze zullen het niet eens snappen.

Ricoh verdiende in het kleinbeeldfilm-tijdperk eeuwige roem met de GR, een superplatte, uit magnesium vervaardigde compact met een perfect 2,8/28 mm objectief.

Reflexkwaliteit op borstzak-formaat. In het digitale assortiment werd die lijn voortgezet met de GR en GR II digital, ook met 2,8/28 mm (equivalent).

Bijzonder: een digitale compact met vastbrandpuntsobjectief! Als extra accessoire is leverbaar een groothoekconverter, die omgerekend als 21 mm supergroothoek werkt.

Volgende stap was de GX100 (vorig jaar), met een 24-72 mm (equivalent) zoom, een camera die snel door liefhebbers werd omarmd. Bijzonder: naast de standaard 4:3 beeldverhouding een stand 3:2 (is al prettig), maar ook een 1:1 stand voor vierkante foto’s.

Wie wel eens met het vierkante 6x6 cm rolfilmformaat heeft gewerkt weet hoe verfrissend en uitdagend het is met een totaal andere beeldverhouding te werken. Echt, een paar weken op vierkant formaat werken is een perfecte fotografische tranquillizer. Bij zonnig weer valt op het lcd-scherm niet zoveel op te zien, maar Ricoh biedt een unieke oplossing: een opschuifbare elektronische zoeker, als accessoire verkrijgbaar.

Waterpas

Nu wordt de GX100 opgevolgd door de GX200. 10 Megapixels wordt 12 megapixels, maar dat is niet belangrijk. Wat wel telt is de vergrote buffer voor RAW-opnamen. Je kunt nu 5 RAW’s achtereen maken, terwijl de GX100 je voor het opslaan voor één RAW-plaatje tot 6 seconden gekmakende rust dwong. Er zijn veel combinaties van RAW+ JPEG mogelijk, en voor RAW is het zo goed als universele DNG-formaat beschikbaar.

Wat bleef was de elektronische waterpas, die je helpt je camera zuiver horizontaal/verticaal te houden, en natuurlijk ook het unieke elektrische opsteekzoekertje. Het aantal geheugens voor favoriete instellingencombinaties ging omhoog van twee naar drie posities, en dat is altijd goed. Ook zijn er nu twee knoppen waarvan je de functie zelf kunt programmeren.

Voor wie 24 mm nog te weinig is: Ricoh levert een voorzetconverter voor 19 mm supergroothoek. Die levert vrij veel vertekening op, maar dat kan de camera er zelf meteen uithalen. Ricoh levert ook een voorzet-teleconverter, voor het effect van een 135 mm objectief.

Kwaliteit

Een van de toppers uit de compactmarkt is nóg aantrekkelijker geworden. Het is natuurlijk geen universele vakantiecompact, de accenten liggen op groothoek en beeldkwaliteit, niet in een allround zoombereik. Maar voor kwaliteitsliefhebbers is het een begrenswaardige slenter-, architectuur-, stadswandeling-, landschaps- en terrasjescamera. Van Italiaanse stadjes tot IJslandse landschappen. Van Ricoh, ja.

Meer informatie onder hier.

L. Polder
| 25-06-2008
Boeken algemeen