Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Flickr opnieuw verrijkt met oude fotografie

In navolging van de Library of Congress voegt nu het Amerikaanse Smitsonian Institution een deel van haar rijke fotocollectie toe aan The Commons, een project waarin fotosite Flickr historisch belangrijke foto’s voor iedereen toegankelijk maakt. De foto’s zijn vrij van rechten te gebruiken.

William Morton Stanley, ontdekkingsreiziger (‘Dr. Livinstone, I presume?’)

Albert Einstein, Marie Curie, William Morton Stanley, Nadar en meer belangrijke wereldburgers zijn er te vinden, maar ook interessante nieuwsfoto’s uit het verleden van de VS. Plus een collectie cyanotypiëen (oud fotografisch procédé) van de eerste fotograaf van het instituut, Thomas William Smillie (1843-1917).

Smithson

Het instituut vindt zijn oorsprong bij de Engelse wetenschapper Smithson, die, hoewel nooit in de VS geweest, in 1829 zijn fortuin naliet aan het volk van de VS met als doel ‘het vergroten en verspreiden van kennis’.

Dat leidde tot de oprichting van The Smitsonian Institution in 1846, uiteindelijk uitgegroeid tot een conglomeraat van zestien musea en vier researchcentra, de National Zoo, een omvangrijk eigen archief, een tijdschrift, een uitgeverij, een tentoonstellingsservice en een eigen onderwijsdienst.

Het beheert de nationale collecties op het gebied van natuurlijke historie, Amerikaanse geschiedenis, lucht- en ruimtevaart, kunst en diverse andere gebieden, van posterijen tot cultuurgeschiedenis.

The Commons

Het project The Commons op Flickr schrijft geschiedenis en groeit gestaag, doordat steeds meer musea en collecties participeren. Bezoekers kunnen de foto’s, als gebruikelijk op Flickr, van commentaar voorzien. Weetjes en humor gaan hier hand in hand. Onder een groepsfoto van vooraanstaande wetenschappers: ‘Albert Einstein has the best hair out of all of them’.

www.si.edu
flickr.com/commons

L. Polder
| 20-06-2008
Boeken algemeen