Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Nieuwe topflitser van Sony: HVL-58AM

Sony lanceert een nieuw topmodel in z’n flitserlijn voor de Alpha reflexcamera’s. Richtgetal 58 (reflector ingezoomd tot 105 mm stand) en een mooi snelle oplaadtijd: 5 seconden voor een flits op vol vermogen.

Sony past een nieuwe constructie voor de flitskop toe. Wordt de camera zijwaarts gekanteld (portretstand), dan moet de kop worden omgeklapt, maar dat gebeurt hier zo, dat de reflector dezelfde stand houdt als bij een horizontaal gehouden camera. Wat daar dan wel het voordeel van mag zijn? Dan werkt het witte bounce-kaartje ook bij verticale opnamen!

In de kap zit een groothoekdiffusor, die je naar buiten kunt trekken, maar ook een licht doorschijnend wit kaartje. Je ziet haast nooit dat het wordt gebruikt, en toch heeft het ongeveer hetzelfde effect als de alom geprezen OmniBounce.

Als je indirect flitst, kaatst dat witte kaartje een klein deel van het flitslicht recht naar voren. Dat brengt wat licht in de oogkassen, die anders bij indirect flitsen vaak wat sombertjes blijven. Dat witte kaartje had geen nut als de camera/flitsercombinatie gekanteld werd gebruikt. Nu is dat opgelost.

De flitser is verder geschikt voor geavanceerde witbalansregeling voor flitsopnamen: de kleur van het flitslicht fluctueert met de duur van de flits en de camera’s houden daar nu rekening mee.

Voorts is natuurlijk alles aan boord wat een moderne Sony flitser betaamt: draadloos flitsen instellicht, AF-hulplicht, geavanceerde afstandsgeoriënteerde flitssturing, synchronisatiemogelijkheid voor alle sluitertijden en manuele vermogensregeling.

Info: www.sony.nl

L. Polder
| 20-06-2008
Boeken algemeen