Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Reviews

Pentax K200D, meer dan instapmodel

Als je de nieuwe Pentax reflexen hebt verkend is het duidelijk: Pentax begrijpt de serieuze amateurfotograaf heel erg goed en biedt daar twee zeer interessante modellen voor. De instapper (haast een belediging voor zo’n camera!) is de K200D.

Soms kan het kiezen van een camera zo ontzettend simpel zijn. Wil je een goede reflex die penlightbatterijen als voeding gebruikt? Zoek niet langer, dit is ’m. Aanvaard het niet met teleurstelling, want dit is een zeer complete camera, met gebruiksmogelijkheden waar z’n collega’s nog nooit van hebben gehoord!

Spatwaterdicht

Er is wat voor te zeggen, voeding met penlights. Zeker als je de betere batterijen gebruikt. Oplaadbare penlights kan natuurlijk ook, het is een heel goedkope cameravoeding. Maar dan moet er ook weer een lader mee.

Ga je een meerdaagse wandeltocht over de Noorse Hardangervidda maken, ga dan maar voor alkaline of de door Pentax meegeleverde Energizer Lithiums (duur maar met een enorm uithoudingsvermogen), want je zult een paar dagen geen stopcontact tegenkomen.

Mocht je dan overigens door regen worden overvallen, dan hoef je niet moeilijk te doen. Deze reflex is geheel spatwaterdicht: alle essentiële doorvoerpunten en deksels zijn van afdichtingen (in totaal meer dan 60!) voorzien. Daarmee verslaat de K200D al zijn klassegenoten.

Ook de onder de camera monteerbare grip voor extra batterijen is spatwaterdicht. Hij is uitgerust met bedieningsorganen voor verticale opnamen.

Testfoto

Op specificaties komt hij ook goed mee: automatische stofverwijdering en antishake in de camera. Geen live view, maar wel een functie die daar dicht bij in de buurt komt.

Je kunt de camera namelijk een testopname laten maken: gewoon een foto volgens alle instellingen, alleen slaat hij ‘m niet op. Je kunt deze foto uitgebreid inspecteren. Vind je hem goed, dan kun je hem alsnog opslaan. En er kan nog meer mee.

Deze testfoto kun je bij het instellen van je witbalans op het lcd-cherm gebruiken, dus je ziet direct wat je witbalansverandering met het beeld doet. Superhandig! Het werkt ook voor beeldinstellingen voor kleurverzadiging, toon, contrast en verscherping.

Over de programma-automatiek is ook iets nog aardigs te vertellen...

Op dezelfde manier overigens kun je ook je RAW-bestanden in de camera verwerken tot JPEG’s, waarbij je over royale mogelijkheden beschikt. Wat minder dan met de bijgeleverde software (van Silkypix), maar voor veel opnamen zul je met de cameramogelijkheden goed uit de voeten kunnen.
Gebruik je regelmatig RAW-bestanden, maar wil je per situatie beslissen of je dat nodig vindt (bijvoorbeeld om opslagruimte te sparen), dan moet je ook al bij Pentax wezen. Buitenop de K200D zit een RAW-knopje. Druk die in en de camera maakt een RAW-opname, of een setje van RAW+JPEG, afhankelijk van wat je hebt ingesteld.

ISO-voorkeuze

Naast de gebruikelijke programma- en voorkeuzestanden heeft de K200D een SV-stand: sensitivity value (gevoeligheidswaarde). Gebruik je die, dan stel je met het instelwiel van de camera rechtreeks de ISO-waarde in. Sluitertijd en diafragma worden dan bepaald aan de hand van het belichtingsprogramma dat ook in de P-stand wordt gebruikt.

Je kunt dus per opname snel van ISO wisselen, ideaal. Maar Pentax maakt het je nog moeilijk, want er zit ook een hele goede Auto-ISO op deze camera. Hoe ver die automatiek reikt is over het volle ISO-bereik (100-1600) regelbaar. Zo kun je rekening laten houden met je eigen normen op kwaliteitsgebied. Vind je de ISO 1600 te ‘ruizig’, dan laat je die buiten het Auto-ISO-bereik, om maar een voorbeeld te noemen.

In de Auto Pict stand kiest de camera zelf het onderwerpsprogramma. Bijzonder is de SV-stand voor ISO-voorkeuze. Opvallend verder: de B-stand voor tijdopnamen.

Over de programma-automatiek is ook iets nog aardigs te vertellen: naast een standaardprogramma, een teleprogramma (voorkeur voor korte tijden) en een groothoekprogramma (voorkeur voor kleine diafragma’s) is er een MTF-programma. Daarin houdt de camera rekening met de MTF-curve van het gebruikte Pentax objectief en kiest hij alleen de diafragma-openingen die optimale prestaties leveren. Origineel, en ook niet verkeerd!

Extra lcd

Voor de absolute beginner biedt de K200D de Auto Pict stand, waarin de camera zo ongeveer alles zelf regelt. Op basis van wat hij meet (afstand, contrast, witbalans, belichting, beeldhoek) kiest hij een van de onderwerpsprogramma’s. Die kun je natuurlijk ook zelf kiezen. Er zitten er vijf op de keuzeknop van de camera, acht minder populaire kies je via een extra menu.

Zie je niet veel meer, zeker niet in de beginners- en middenklasse: extra lcd-scherm bovenop, waarop een overzicht van de belangrijkste instellingen wordt gegeven.

Het bedieningsconcept van de camera is dik in orde en went snel. Makkelijk is het lcd-venster bovenop, waarop je altijd een overzicht hebt van de belangrijkste instellingen. Zo’n schermpje is ook veel zuiniger dan een grote, heldere lcd. Jammer is wel dat het schermpje niet te verlichten is, maar je kunt ook een instellingenoverzicht op het grote lcd-scherm achterop laten verschijnen, door op de INFO-knop te drukken, en dat is in het donker natuurlijk wel afleesbaar.

Kwaliteit

De 10 MP Sony CCD is geen onbekende, en ook Pentax weet er een goede kwaliteit uit te halen. Uitstekend tot ISO 400, 800 ook nog prima bruikbaar, 1600 is voor als het niet anders kan. De ruisonderdrukking voor hoge ISO’s biedt drie standen, waarvan de sterkste het meest aan te bevelen is. Er is een goede scherpte te behalen; de verscherping op standaard of op +1 is meestal in orde. Met de handige Pentax-software (van Silkypix) is via RAW-bestanden meer kwaliteit te halen, met name op ISO 800 en 1600. Overigens biedt Pentax keuze uit het eigen RAW-formaat (PEF) en DNG, Adobe’s open standaard voor RAW-bestanden.

Handig, die RAW-knop buitenop,
als je incidenteel besluit een opname in RAW te maken

De witbalans werkt goed, maar met eigen finetuning is er echt nog wel eens meer uit te halen. De eerder genoemde testopnamefunctie komt daarbij perfect van pas. Die biedt zeer veel mogelijkheden (alleen al drie standen voor fluorescentieverlichting), en elke stand is ook nog eens naar eigen smaak aanpasbaar. Hoezo instapcamera? Als hij dat al is, dan is het zeker ook een doorgroeicamera! Als je alles snapt wat deze camera kan, heb je al haast een compleet vak geleerd, althans het theoretische deel ervan.

Handig, die RAW-knop buitenop, als je incidenteel besluit een opname in RAW te maken. Schiet je alles in RAW, dan kun je de camera ook permanent op RAW of RAW+JPEG zetten. De RAW-knop kun je programmeren: indrukken geeft RAW, JPEG of RAW+ JPEG. En je kunt kiezen of je per opname op de RAW-knop moet drukken, of dat de RAW-keuze voor meerdere opnamen geldt.

AF en MF

De autofocusmotor (in de camera) werkt snel, de 11 scherpstelpunten doen hun werk vlot. Met één sensor gaat het selectief, bij voldoende licht ook snel, maar bij minder licht scoor je beter als je alle sensors de kans geeft hun bijdrage te leveren. Verlang je dan toch ineens naar selectief scherpstellen, dan is indrukken van de AF-knop voldoende om met alleen de centrale sensor te werken.

Overigens biedt de camera bij gebruik van originele Pentax objectieven altijd nog de handmatige uitweg. Als de scherpstelling is voltooid, wordt de scherpstelaandrijving direct in z’n vrij gezet, zodat je zonder omschakelen meteen handmatig kunt bijregelen. Tip opnieuw de ontspanknop aan en de autofocus neemt het weer over. Het werkt zelfs met de eenvoudige kitlens. De zoeker biedt een normale grootte en helderheid en laat zich voor brildragers redelijk goed overzien.

Objectieven

De standaard 18-55 mm kitzoom is niet onaardig – maar laat veel beeldkwaliteit van de camera onbenut. Pentax heeft een betaalbare 4/16-45 mm die veel en veel beter is en de camera volledig recht doet.

Een heel fijn objectief, met een vaste lichtsterkte, wat ideaal is als je graag experimenteert en dingen handmatig wilt instellen. Aanrader! Vergeet ook de 2,8/16-50 mm niet. Uitstekend objectief, overigens flink goedkoper dan de equivalenten van andere cameramerken.

Ook interessant is de net aangekondigde 4/17-70 mm. Die gaat het waarschijnlijk opnemen tegen de Sigma 2,8-4/17-70, een van de beste standaardzooms nu op de markt.

Binnenkort leverbaar, 4/17-70 mm, een mooi alternatief voor de goedkope 18-55 mm kitlens.

Neem je het Pentax objectievenassortiment onder de loep, dan zie je een interessante opbouw. Lang niet zoveel als Nikon en Canon, maar dat komt vooral door het feit dat de meeste lichtsterke exoten ontbreken.

Geen 2,8/300, wel een betaalbare 4/300 bijvoorbeeld. Geen extreme lichtsterktes en bereiken, wel kwaliteit. En flink wat compacte vastbrandpuntsobjectieven, mooi voor kwaliteitsfanaten. Als je naar de prijzen kijkt: lang niet gek! En inclusief een goede, effectieve zonnekap (met een luikje waardoorheen je een polarisatiefilter kunt verdraaien!).

Sommige populaire exemplaren komen bij bekende objectievenmerken vandaan, andere zijn een eigen ontwikkeling.

Verder is er een lange reeks van oudere Pentax objectieven die kunnen worden gebruikt. Meestal met beperkingen, maar bruikbaar zijn ze.

Het Pentax objectievenpalet, inclusief wat er voor de nabije toekomst is aangekondigd (aanklikken).

Veel

Qua grootte en vormgeving zal iedereen met deze camera overweg kunnen. De geprononceerde handgreep biedt veel houvast. Pentax pakt met z’n instapmodel indrukwekkend uit: een camera die heel veel in huis heeft. De K20D heeft meer pixels, live view en veel meer knoppen, zodat je alle belangrijke functies rechtstreeks kunt instellen.

Vind je het niet erg af en toe de menu’s in te duiken en hoef je niet per se 14 MP, dan is de K200D een alternatief dat zoveel minder kost dat je geld overhoud om te investeren in kwaliteitsobjectieven en een externe flitser. De K200D is een solide, veelzijdige camera voor creatieve fotografen of zij die dat willen worden. Veel camera voor je geld.

L. Polder
| 06-06-2008
lifestyle