Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Boeken

Digitale zwart witfotografie

Zoals het bewegende beeld er, zelfs met de toevoeging van geluid, nooit in is geslaagd de fotografie te verdringen, zo zijn decennia vol kleur niet de doodsteek geweest voor de zwart-witfotografie. Ze hebben er juist voor gezorgd dat zwartwit zich nadrukkelijker tot een kunstvorm heeft ontwikkeld, die geheel losstaat van de wereld van de kleur. Feitelijk lijkt de komst van het digitale beeld de zwart-witfotografie nieuw leven te hebben ingeblazen.

Zo begint John Beardsworth de uitgebreide inleiding van dit boek dat zwart-witfotografie in het digitale tijdperk brengt. In deze periode zullen onze vaardigheden in de digitale fotografie steeds rijper en volwassener worden, stelt hij.

Met dit boek wil hij een actuele benadering van de zwart-witfotografie bieden, waarbij de rijke traditie behouden blijft. Het is bedoeld voor de gemotiveerde fotograaf, ongeacht of hij met fotografie zijn brood verdient of niet. Wel is enige vertrouwdheid met Photoshop vereist.

Het eerste gedeelte van het boek gaat over de opname en benadrukt fotograferen in kleur zonder gebruik te maken van de ingebouwde zwart-witinstelling. Het beste uitgangspunt voor een goede zwart-witfoto is namelijk een goed belicht raw-bestand met alle kleurinformatie.

Het tweede deel behandelt het omzetten van die kleurenfoto's naar zwartwit, waarbij eerst het gebruik van de kanalen van het kleurenbeeld van belang is en daarna pas de conversiestap met toonscheiding, verdeling van tonen in grijswaarden en evenwicht in de beeldopbouw.

Contrast is een aparte stap die in het derde deel wordt besproken. In het vierde deel komen verschillende creatieve effecten aan bod, zoals inkleuren, solarisatie en speldenprikeffecten.

Het laatste deel gaat over presentatie en het resultaat. Een zwart-witfoto kan mislukken als belangrijke details te dicht bij de rand liggen, dus gaat het hier over lijsten en technieken als doorgedrukte randen, en verder over scherpte voor een afdruk of het web, speciale inkten en CMYK-conversie.

Veel boeken zijn geschreven voor ambitieuze hobbyisten en ervaren dokafotografen. Zwart–witfotografie schiet er dan vaak bij in; meestal worden er maar een paar bladzijden aan besteed met vluchtige beschrijvingen van verouderde methoden.

Digitale zwart–witfotografie behandelt de nieuwste technieken van Adobe Photoshop. Dit boek biedt snelle oplossingen voor veelvoorkomende problemen en veelzijdige, niet–destructieve methoden voor extra beheer.

Digitale zwart witfotografie - John Beardsworth
Pagina’s: 192
Prijs: € 12,95
Uitgever: Taschen/Librero
ISBN: 9789057649578

BESTEL DIT BOEK:

Redactie
| 10-06-2008
lifestyle