Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Gevraagd: fotoalbums uit de jaren '40

Nederlanders kennen de jaren '40 als een turbulent decennium vol grote tegenstellingen. Oorlog en vrede. Vernietiging en wederopbouw. Maar hoe zag het dagelijks leven er toen uit?

foto: Collectie NIOD
Gewoon de jaren '40 - Gezin aan de maaltijd - z.d.

Welke stemming heerste er thuis en wat gebeurde er op straat? Waren de militaire en politieke gebeurtenissen wel zo bepalend voor het gewone leven als we nu soms denken?

Het Noordbrabants Museum presenteert dit najaar rond deze vragen de tentoonstelling Gewoon de jaren '40. In het kader daarvan zoeken zij naar fotoalbums uit die tijd.

Maakte u foto's in de jaren '40? Had u een fotograferend familielid? Bezit u oude fotoalbums? En, bent u bereid om dit (originele) beeldmateriaal uit te lenen of een reproductie hiervan te laten maken voor een tentoonstelling die de vele kanten van de jaren '40 laat zien?

Op zaterdag 31 mei bent u tussen 12:00 en 15:30 uur welkom in het Noordbrabants Museum te 's-Hertogenbosch.

Op deze dag staat een team van deskundigen van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), de Brabant-Collectie (Universiteit van Tilburg), het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) en het Noordbrabants Museum klaar om uw foto's te bekijken.

foto: Collectie NIOD
Gewoon de jaren '40 - Coca Cola-reclame met illegale leus 'Engeland wint' - ca. 1942

Het gaat om alledaagse foto's van tijdens en na de oorlog. Foto's van taferelen in besloten kring met het gezin rond de keukentafel, het vieren van verjaardagen, bruiloften en andere partijen, maar ook foto's van straattaferelen en uitstapjes naar het bos of het strand.

Vanzelfsprekend is uw verhaal bij de foto's bijzonder waardevol. Uit de oogst van deze dag wordt een selectie gemaakt die een plaats krijgt in de tentoonstelling.

Gewoon de jaren '40 is te zien van 20 september 2008 t/m 4 januari 2009.

Ingezonden mededeling
| 30-05-2008
Boeken algemeen