Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Photo icons

Christine Keeler

Lewis Morley

Datum: mei 1963

De jaren zestig samengevat in één foto: uitdagend, ondeugend en conflictueus. Te zien is Christine Keeler (1942), de callgirl die in die dagen het middelpunt vormt van een ongekend seksschandaal in de Britse politiek. Achter de camera staat niet geheel toevallig Lewis Morley (1925), de man die door velen wordt beschouwd als dé fotograaf van diezelfde swingende jaren zestig.

foto: Lewis Morley, 1963, Gelatin-silver print.
Christine Keeler schrijlings op een kopie van een Arne Jacobsen stoel.

Een (kopie van de) vlinderstoel van ontwerper Arne Jacobson en daarop een naakte, schrijlings zittende pin-up girl. Om de pikantheid ervan te begrijpen moeten we terug naar een warme zaterdag in juli 1961.

De Britse minister van Defensie John Dennis Profumo (1915-2006) bezoekt samen met zijn vrouw een party op het landgoed van een vriend. Uit zijn ooghoek ziet de 46-jarige minister een ongekleed meisje uit het zwembad stappen. Nog geen drie weken later onderhoudt Profumo een relatie haar.

Naam: Christine Keeler, net 19 jaar oud. Is zoiets al goed voor een relletje, wanneer aan het licht komt dat Keeler bovendien het bed deelt met een Russische diplomaat, wiens politieke intenties niet helemaal duidelijk zijn, is de Profumo-affaire geboren.

De prikkelende perikelen – en een paar leugentjes om bestwil - kosten Profumo in 1963 zijn job en doen het jaar daarop het voltallige kabinet vallen.

De iconische foto dateert van mei 1963 en komt uit de studio van Lewis Morley. De in Hong Kong geboren fotograaf is gevraagd een serie publiciteitsfoto’s voor een (uiteindelijk nooit uitgebrachte) film over de kwestie te verzorgen.

Aanwezig ook zijn filmproducers die na twee sessies met een contract in de hand eisen dat de dan nog in een soort leren wambuis gehulde Keeler naakt op de foto gaat.

De spanning loopt flink op wanneer Keeler aangeeft daar weinig trek in te hebben. Morley redt de situatie door alle ‘toeschouwers’ de ruimte uit te sturen en zijn model achterstevoren en zonder kleren op de vlinderstoel te zetten – en de deur te openen naar zijn claim to fame. Ze was nu naakt, zoals de voorwaarden van het contract wilden, maar tegelijkertijd verborgen, zo vatte hij de situatie ooit samen.

Voor Morley gaat het vanaf die dag alleen maar beter. Wat hem daarbij helpt, is dat een naar verluidt gestolen kopie van de foto opduikt in de Sunday Mirror.

foto: Camera Press Ltd / Hollandse Hoogte
The Profumo Affair

Call girl, Christine Keeler (right) and her friend, Mandy Rice-Davies (in white) leaving the Old Bailey in London. Mandy Rice-Davies revealed the affair between her friend, Christine Keeler and politician, John Profumo. Profumo was forced to resign in 1963 after lying to the House of Commons about his affair with the teenage girl who, at the same time, was also involved in a relationship with a Soviet diplomat, Yevgeny Ivanov. The government became worried over the possibility that Keeler was transferring information to the Russians. The Profumo affair that brought down Harold Macmillan's government was turned into the famous film, 'Scandal', in 1989. c. 1960s

Terwijl het vuur van seks, spionage en schandaal de eerste slachtoffers eist – Keeler belandt zelfs negen maanden in de gevangenis - ontpopt Morley zich tot chroniqueur van het hippe Londen waarin grootheden als David Frost, Peter O’Toole, Alec Guinness en Jean Shrimpton zich bewegen. Zijn foto’s, die zich laten kenmerken door een spontane en duidelijk individuele stijl, bereiken uiteindelijk de muren van zo’n beetje alle internationale fototentoonstellingen.

Op het moment dat Morley de status van een van de grootste fotografen van z’n tijdperk verwerft, emigreert hij naar Australië (1971) om daar in 1987 met pensioen te gaan.

Twee jaar later gebeurt wat in 1963 niet lukte: een op de Profumo-affaire gebaseerde film verschijnt, getiteld Scandal. Op de filmposter hoofdrolspeelster Joanne Whalley, zittend op een vlinderstoel, schrijlings, naakt.

Cees Visser
| 30-05-2008
Boeken algemeen