Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Column

Eos 5D Mark II koorts

Al maanden wordt er gespeculeerd over de opvolger van de Eos 5D. Wordt dat de digitale reflex waarop we allemaal hebben zitten wachten? Maar moet je er überhaupt wel op gaan zitten wachten?

Kopen is voor velen een hobby. Je koopt nu een Eos 450D, maar sluit niet uit dat je over vier jaar een fullframe-reflex koopt. Omdat je die nodig hebt? Nee. Gewoon omdat je liefhebberij hebt in de fotografie, omdat er jaarlijks budget voor is en omdat je jezelf nu eenmaal het beste gunt.
Dit is niet van de laatste tijd, dat gold ook in het analoge tijdperk. De Hasselblad professionele middenformaatcamera werd verhoudingsgewijs erg veel aan bemiddelde amateurs verkocht.

Haalbaar

De huidige Eos 5D is geen professionele camera en is zo ook niet bedoeld. Hij is niet erg snel, biedt de essentiële functies, maar weinig extra’s. Dat spreekt niet in z’n nadeel, hij doet wat hij moet doen: zeer hoge kwaliteit leveren. Voor een bedrag dat door een aantal veeleisende amateurs als haalbaar wordt gezien. En er zijn trouwens ook professionals die er tot volle tevredenheid mee werken.

Maar: een 40D kan heel wat meer, voor veel minder geld. Als je daar eersteklas objectieven op zet krijg je ook foto’s van prachtkwaliteit. Minder gedetailleerd dan met een 5D. Dat laten alle tests ons duidelijk zien. Maar alle foto’s ook? Nee natuurlijk.

Ruimte

De geruchtenstroom over een nieuwe 5D loopt nu al maanden en maakt de camera waarschijnlijk alleen maar gewilder: dát moet wel écht iets zijn. Intussen is duidelijk dat het gat tussen de Eos 5D en Eos 1Ds Mark III erg groot is. Daar zit nu de Nikon D3, maar daar hebben Canon-gebruikers weinig aan. En Canon zelf ook niet. Er moet gewoon iets tussen: een soort fullframe 40D. Als ik Canon was zou ik hem 3D of 4D noemen, afhankelijk van de ruimte die eventueel nog open moet blijven. De 5D kan dan gewoon blijven, al mag hij best wat worden opgewaardeerd tot Mark II. Wat sneller, met live view en een groter scherm. Meer pixels? Vooruit dan maar, want dat schijnt altijd weer te moeten.

Must?

Maar nu moet de vraag worden gesteld: is fullframe het hoogste goed in je digitale fotografenleven? Ga je dat kwaliteitssurplus verzilveren, ga je die extra selectieve scherpte benutten of ben je alleen maar het mannetje/vrouwtje. Wees eerlijk: fullframe heeft ook schaduwkanten. Het standaard sensorformaat, APS-C, levert je gratis een telefactor van 1,6x, waardoor je voor tele minder hoeft te torsen, zowel in gewicht als financieel.

Aanvankelijk was dat een prettige bijkomstigheid, nu ben je er aan gewend en profiteer je ervan. De 2,8/70-200 (geschikt voor fullframe) doet het geweldig op een 40D. Zou je overstappen op fullframe, dan lever je 0,7x tele in. Of hoop je dat Canon een 2,8/100-300 mm maakt? Dat zou een onhanteerbare, prijzige moloch worden.

Dus dan maar hopen dat Canon uit menslievendheid en Arbo-gezindheid een soort APS-C-functie gaat inbouwen, net als de DX-stand van de Nikon F3. Dan kun je inderdaad profiteren van het beste van twee formaten. Maar of dat dan ook op de 5D Mark II zit, of op de 3D, 4D of watdannog-D?

Overschrijvers

Ondertussen word je gek van de geruchtenstroom via websites die elkaar allemaal naschrijven. Nu weer heeft iemand ontdekt dat Amazon een boek over de Eos 5D Mark II verwacht. Verschijnt in november. Opgewonden schrijft men nu dan ook dat de camera mogelijk in november komt. De auteur van dat stukje realiseert zich niet dat een boek schrijven en drukrijp maken veel tijd kost, en dat Canon z’n geheim echt niet een paar maanden van tevoren prijsgeeft aan een boekenschrijver. Want daar zijn er veel van en er is er altijd wel eentje die lekt. Maar inmiddels gaat rond dat de 5D Mark II in november komt. Want wat op internet staat is waar.

Ach, laten we maar eens wat gaan fotograferen.

Lees ook het Canon Eos 5D Mark II review

L. Polder
| 27-05-2008
lifestyle