Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Reviews

Canon Eos 450D, wat een verfijning

De Canon 450D een opgewaardeerde 400D? Lastig te zeggen: qua specificaties wel, maar hij werkt gewoon veel lekkerder.

De eerste indruk, die telt vooral. De zoeker van de 450D is duidelijk helderder, groter ook. Dit is wat je wilt, een zoeker die je beeld ‘lekker’ maakt, zodat je aandrang krijgt om te fotograferen. Veel cameraontwikkelaars weten dat niet of ze zijn het vergeten.

Beleven

De reflexzoeker van de 450D is gewoon een feestje, zo mooi vind je ze niet in deze klasse. En heb je de foto gemaakt, dan feesten we nog even door, want het lcd-cherm is ook al zo goed. Helder, scherp, extra groot. Canon snapt dat een camera meer is dan techniek, het is ook beleven. Laten we spelen, roept de Eos 450D vanaf de billboards. Inderdaad, dat is het.

De mooie reflexzoeker is een van de sterke punten van de Eos 450D. Onder het oculair zit een infraroodsensor, die het lcd-scherm uitschakelt als je de camera aan het oog neemt. Prettig, want het scherm is zo helder dat je er hinder van zou kunnen hebben. Als je de camera aan de riem op je buik of zij laat hangen werkt de sensor als energiebespaarder.

Onder dat mooie zoekerbeeld vind je de opname-info, met daarbij: de ISO-waarde. Zou standaard moeten zijn, maar ook dat zijn de fabrikanten nog aan het ontdekken. Dat ISO in het gebruiksconcept van deze camera een prominente plaats heeft gekregen blijkt ook uit de niet te missen ISO-knop bovenop.

De veel fijnere menu-indeling. Onderverdeeld in goede categorieën,
en je hoeft nooit uit het scherm te scrollen.

Hiermee kies je ook de Auto-ISO-stand, die uitstekend werkt en goed voegt met de beeldstabilisatie in het meegeleverde 18-55 IS objectief. Komt de sluitertijd bij gebruik van dit objectief op circa 1/45 s, dan schakelt hij op naar een hogere ISO-stand. Daarbij durft hij helemaal door te halen naar ISO 1600. Geen bezwaar, want ook in die stand is de kwaliteit nog goed! Maar in elk geval: je weet altijd met welke ISO-waarde je werkt. Je ziet het op het lcd-scherm en in de zoeker.

Herkenbare layout. Nieuw is de ISO-knop bovenop.
Grip

Er is meer dat op je gevoel speelt. De zachte stroeve bekleding geeft veel beter contact met de camera dan de toch altijd erg plastic-achtig aanvoelende 400D. Maak je een foto, dan valt op hoe stil de 450D is. De spiegelbeweging is rustig, bijna traag, niet ongebruikelijk in deze klasse. Dan merk je pas goed het verschil met de 40D, die door z’n 6 beelden per seconde noodzakelijkerwijs een veel snellere ontspancyclus heeft en bij de opname een zeer korte zoekerafdonkering heeft. In rust ontspannen, dat doe je met de 450D.

Groot verschil: de veel fijnere menu-indeling. Onderverdeeld in goede categorieën, en je hoeft nooit uit het scherm te scrollen. Je laatst gebruikte instelling licht op als je een rijtje activeert, dus daar kun je dan meteen naartoe.

Live view

De live view biedt twee AF-keuzes. De eerste is gelijk aan die van de 40D: scherpstelling via de AF-sensors, mogelijk gemaakt doordat de spiegel even terugklapt. Hierbij ben je even je beeld kwijt, waardoor je als je uit de hand fotografeert niet de zekerheid hebt dat er wordt scherpgesteld op het onderwerp van je keuze.

De live view scherptedieptecontrole is ook te combineren met de loepfunctie

De tweede AF-functie biedt behoud van beeld en is gebaseerd op contrast binnen het beeld. Als bij een compactcamera dus, met de daarmee gepaard gaande traagheid. En onzekerheid, want het systeem moet soms flink zoeken. Ook hier is geduld noodzakelijk.

Het lcd-scherm is in vergelijking met de omvang van de camera enorm. De kleur van het scherm is selecteerbaar, van fel wit met zwarte tekens tot zwart met witte tekens.

Mooi van deze functie is dat je het AF-kader naar elke gewenste locatie binnen het beeld kunt verplaatsen. Dat maakt deze live view stand erg geschikt voor studio-productfotografie, zeker als je snel veel artikelen moet fotograferen. AF-kader op het onderwerp richten, even op de AF-knop drukken (de knop met het sterretje) en de scherpstelling is OK, zonder dat je steeds achter de zoeker hoeft te kruipen.

Voor de zekerheid kun je het beeld ook nog vergroten, ter controle van de scherpstelling. Live view werkt niet in de onderwerpstanden en de volautomatische stand. Beetje jammer, want vooral ex-compactgebruikers zullen live view ook voor gewone fotografie willen inzetten. Die kunnen dan het best de P-stand gebruiken. Door de uitstekende helderheid van het lcd-scherm werkt live view ook bij felle zon.

Scherptediepte

Ook scherptedieptecontrole is bij live view mogelijk. Als stel je een klein diafragma in, de helderheid van het beeld wordt gewoon gecorrigeerd. Dat geeft je een uitstekende mogelijkheid de scherptediepte visueel te controleren. Via de reflexzoeker kan ook, maar daar wordt het beeld donkerder als je een klein diafragma kiest, wat de waarde van deze functie dan nogal beperkt.

De live view scherptedieptecontrole is ook te combineren met de loepfunctie. Je kunt inzoomen op elke gewenste plek van het live view beeld en dan de scherptediepte controleren. Grandioos natuurlijk.

Er is in deze klasse geen camera die de scherptediepte zo serieus neemt als deze 450D. Dat komt ook door z’n A-DEP stand: de camera meet de afstanden tot alle objectieven die de 9 AF-sensoren waarnemen en rekent daarvoor de instellingen voor afstand en diafragma uit die ervoor zorgen dat alles binnen de scherptediepte valt. Canon past dit al lang toe en verdient er nog steeds een vette pluim voor.

Beeldkwaliteit

De 12,2 MP CMOS van deze Canon levert een prachtige beeldkwaliteit. Ook hier mag je weer spreken van verfijning. Nog een wat betere detaillering dan de 400D, en minder ruis. Met de ruisonderdrukking voor hoge ISO-standen erbij kom je op indrukwekkende prestaties, met zelfs een zeer bruikbare ISO 1600. Canon houdt de scherpte aan de lage kant, standaard mag de verscherping best een puntje hoger. Schaduwen en hoge lichten geven verrassend veel doortekening. Klasse.

De gestabiliseerde kitlens ziet er veel beter uit dan z’n ongestabiliseerde tegenhanger. Hij vertoont ook minder speling.
18-55 IS

Canons nieuwe 18-55 IS (met beeldstabilisatie) maakt mechanisch een veel betere indruk dan de oude, ongestabiliseerde versie, wat toch een beetje een rammelig dingetje is. Optisch ook bepaald geen hoogvlieger. De nieuweling zou beter zijn, en diverse tests bevestigen het. Maar ons kon hij absoluut niet overtuigen. Zacht en erg veel chromatische aberratie. Alle reden om de verscherping nóg een tandje hoger te zetten.

Ons testexemplaar kwam gewoon uit de winkel, het was geen testexemplaar van de importeur. Toevalstreffer? We zullen nog een paar objectieven beoordelen en hier indien nodig op terugkomen. Zou je voor een ander objectief willen gaan zonder beeldstabilisatie te missen, dan is de keuze niet groot. Het niet toepassen van beeldstabilisatie in de body is een serieuze beperking.

Conclusie

De 450D speelt op je gevoel. Dat is goed. Een camera kiezen is een kwestie van harde feiten, maar uiteindelijk beslist doorgaans het gevoel. De prijs van de 450D ligt in verhouding met wat de concurrentie biedt vrij hoog. Maar: de beeldkwaliteit is voor deze klasse top. Bovendien: wat is hij compact, licht en goed hanteerbaar. En wat is een mooie grote zoeker je waard? Dus wat is wijsheid?

Dat vraag je je overigens ook af als je kijkt wat je tegenwoordig voor een 40D moet betalen. Slechts weinig meer dan voor een 450D! Valse concurrentie vanuit eigen huis, zo kun je dat samenvatten. Op specificatie, constructie en snelheid is de brute 40D de meerdere. Maar laat gerust je hart spreken door voor klein en verfijnd te kiezen.

Met dank aan Cameraland.nl

L. Polder
| 23-05-2008
lifestyle