Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Close up

Photo à Paris

Praat je over steden die van belang zijn geweest voor de ontwikkeling van de fotografie, dan praat je over Parijs. Vier redenen om de ‘stad van het licht’ te bezoeken.

foto: Charles, Vasa, Minnesota, 2002 door Alec Soth
Te zien in Jeu de Paume
Galerie Nationale du Jeu de Paume

Place de la Concorde - Jardin des Tuileries

Behalve de naam voor een Franse balsport waaruit het tennis is ontstaan, is Jeu de Paume vooral het nationale fotomuseum. Gelegen in het deftige stadspark (dat uitzicht biedt op het Louvre, de Eiffeltoren en de Arc de Triomphe) beleef je op deze locatie de meest fantastische tentoonstellingen.

Ook niet over te slaan, is Hôtel de Sully (bij het Place de Vosges), want een dependance van Jeu de Paume waar u getrakteerd wordt op vaak prachtige kleine fototentoonstellingen - en anders is het gebouw plus de binnentuin wel de moeite van een bezoek waard.

Zie: www.jeudepaume.org.

Maison Européenne de la Photographie (MEP)

5/7 Rue de Fourcy

Verplichte kost, een wandeling door het MEP, dat doorgaat als het fotomuseum van de Franse hoofdstad en evenals Jeu de Paume is gelegen in de bijzonder fraaie buurt De Marais (het moeras). Alleen al de indrukwekkende gevel verraadt dat dit kunsthuis garant staat voor goede en grote overzichttentoonstellingen.

Om de twee jaar bovendien vindt vanaf deze locatie de organisatie van het bekende Mois de la Photo plaats, waarvan de komende editie later dit najaar begint en verspreid zal zijn over tal van kleinere galerijen. Het thema: Europese fotografie – traditie en transformatie. (Zie ook Paris Photo 2008.)

Zie: www.mep-fr.org.

foto: Zonder titel door Valérie Belin
Te zien in Maison Européenne de la Photographie
Fondation Henri Cartier-Bresson

2, Impasse Lebouis

Een van de grote geesten in de (Franse) fotografie is Henri Cartier-Bresson (1908-2004), de man die 'le moment décisif' introduceerde, het vastleggen van het beslissende ogenblik dat het wezen van een hele situatie weergeeft.

De Fransman krijgt een fraaie saluut in het fotomuseum Fondation Henri Cartier-Bresson, dat is gelegen in de buurt achter de Tour Montparnasse en waarin tal van tekeningen, schilderijen, schrijfsels, films, negatieven, contactvellen en archieven herinneren aan diens grootheid. Overigens vinden er op deze locatie niet zelden exposities van andere fotografen plaats.

Zie: www.henricartierbresson.org.

Paris Photo 2008

Le Carrousel du Louvre

Als een happening onderstreept dat Parijs de hoofdstad om niet te zeggen de bakermat van de fotografie is, dan is dat de jaarlijkse Paris Photo. De 12de editie van deze beurs staat dit jaar tussen 13 en 17 november op de agenda en is een ontmoeting met honderden prominente fotogaleries uit de hele wereld. Maar nog meer is het een foto-event waar je tegen de soms prachtigste fotografie aanloopt en met een beetje geluk de grote en kleine fotografen te spreken krijgt.

Zie: www.parisphoto.fr.

Voor het meest actuele en volledige fotoaanbod overigens is het aan te raden om bij de eerste de beste kiosk de Pariscope aan te schaffen. Deze culturele agenda verschijnt elk woensdag en kost nog geen 50 eurocent.

Cees Visser
| 20-05-2008
Boeken algemeen