Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Confronterende fototentoonstelling Stopera

foto: Koen Verheijden/Hollandse Hoogte

Op donderdag 22 mei aanstaande om 12.00 uur wordt op het plein voor de Opera in Amsterdam de fototentoonstelling met manshoge, confronterende foto's van varkens geopend. Tienduizenden passanten kunnen vanaf dat moment op de grote displays zien wat voor vriendelijke en intelligente dieren varkens zijn en hoe we ze misbruiken om maar zo goedkoop mogelijk vlees te kunnen produceren.

De foto's zijn afkomstig van bekende en onbekende persfotografen en werden samen met de gerenommeerde fotograaf Willem Diepraam geselecteerd. Prominenten als oud-politicus Jan Terlouw en Adriaan van Dis hebben zich achter dit initiatief geschaard.

Er zijn zowel foto's van varkens als productiedier te zien als van gelukkige varkens in hun natuurlijke omgeving. Ze geven een verontrustend inzicht hoe miljoenen intelligente varkens in de Nederlandse stallen gehouden worden.

En dat staat in schril contrast met de foto's van varkens in natuurlijke omstandigheden; varkens die gezellig met zijn allen een modderbad nemen of een zeug met haar biggen in het stro.

foto: Koen Verheijden/Hollandse Hoogte

Hans Baaij, directeur Stichting Varkens in Nood: "Veel mensen hebben nog altijd een romantisch beeld van de boerderij, maar de realiteit is anders en vaak bedroevend. Wat veel mensen ook niet weten, is dat Nederland naar verhouding de grootste vee-industrie ter wereld heeft. Nederland is - na de Verenigde Staten - de grootste exporteur van levende dieren ter wereld."

De foto's worden, in het bijzijn van dierenvrienden als Karen van Holst Pellekaan, Yvonne Kroonenberg en Mensje van Keulen, op donderdag 22 mei om 12.00 uur op het plein bij de ingang van de Opera met het doorknippen van een reusachtig roze lint onthuld.

De tentoonstelling is gratis. Vrijwilligers van Varkens in Nood zijn aanwezig voor het verstrekken van informatie. Later in de zomer verhuist de fototentoonstelling naar het Museumplein en staat ook daar drie weken.

Ingezonden mededeling
| 19-05-2008
Boeken algemeen