Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Olympus E-520, kleine upgrade

Olympus waardeert z’n succesvolle E-510 op tot 520. Het gaat om paar nuttige aanvullingen, maar recente 510-kopers kunnen van hun aanschaf blijven genieten. Belangrijker nieuws is de aangekondigde 9-18 mm groothoekzoom.

Aan de buitenkant zie je wat cosmetische veranderingen, waardoor de camera een wat voornamere uitstraling kreeg, maar verder telt de E-520 exact dezelfde knopjes en bedieningsorganen. Het nieuwe zit onderhuids, op het lcd-scherm na, dat iets groter werd, En helderder.

2 AF-functies

Live View werd opgewaardeerd tot het niveau van de E-420: je kunt kiezen uit twee scherpstelmethoden. De normale, die ook in de 510 zit, waarbij de spiegel terugklapt en het gewone AF-systeem wordt gebruikt, en een contrastmeting-AF op het live-beeld, als bij een compactcamera.

Het voordeel van dat laatste systeem is dat je beeld voor de scherpstelling niet even op zwart gaat. De scherpstelling werkt dan wel met de traagheid van een vlotte compact, maar dat is niet altijd erg.

Draadloze flitssturing

Ook de gezichtsherkenning kwam mee. Het is een uit de compactwereld afkomstige techniek waarbij de autofocus automatisch gezichten detecteert en daarop scherpstelt. Wat de E-3 en E-420 ook al hadden is de draadloze flitssturing, waarbij een of meer flitsers draadloos DDL-gestuurd kunnen worden.

Compleet

Wat blijft is een erg complete camera, niet alleen met beeldstabilisatie en stofverwijdering, maar ook met veel meet- en regelfuncties die je normaal alleen in hoger klassen tegenkomt.
Wat ook blijft is ook het four thirds formaat met 4 : 3 beeldverhouding. Plus de cropfactor van 2x, waardoor vooral teleliefhebbers op kilo’s en euro’s kunnen besparen. De E-520- komt in juni op de markt.

Nieuwe groothoekzoom

De ED 9-18 mm 1:4,0-5,6 is een zéér welkome aanvulling op het Olympus objectievenprogramma. Omgerekend 18-36 mm, geen hoge lichtsterkte, gewicht slechts 280 gram.

Olympus had tot nu twee objectieven die totale groothoekbehoefte moesten dekken. De 4/7-14 mm, een schitterend ding, maar met een professioneel prijskaartje; een hoop glas ook, gewicht 780 gram. En de 2,8-3,5/11-22 mm, ook een professionele jongen, van bijna 500 gram. De nieuwe groothoek past beter in het klein-en-licht-concept dat Olympus eigen is. Prijs nog niet bekend, maar hij zal beslist voor veel meer gebruikers bereikbaar zijn. Wanneer het objectief uitkomt is nog niet bekend gemaakt.

www.olympus.nl

L. Polder
| 13-05-2008
lifestyle