Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Boeken

Hira Mandi

Mannen noch vrouwen

foto: Robert Knoth

Het laatste boek van Robert Knoth handelt over de onbekende wereld van transseksualiteit en de homoseksuele subculturen in Pakistan. In 2007 maakte hij in Lahore zwartwit portretten en diverse kleuropnames die gebundeld zijn in dit kleine fraaie boekje.

Het red light district Hira Mandi in de Pakistaanse stad Lahore is voor Zuid Azië wat de Amsterdamse wallen zijn voor het Westen.

De strikte regels waardoor mannen en vrouwen in deze moslimgemeenschappen gescheiden van elkaar leven zorgen voor een duidelijke rol voor mannen en jongens in de dans-, theater- en seksindustrie.

Belangrijk in Lahore zijn vooral de Hijras, wat 'noch man noch vrouw' betekent. Het gaat om de transseksuelen of vrouwen die gevangen zijn in een mannenlichaam. De Hijras treden op bij huwelijken, op feesten en op straat.

Hira Mandi trekt echter ook de onervaren heteroseksuele mannen aan. In deze conservatieve cultuur riskeren meisjes en jongens namelijk hun leven wanneer ze normaal zouden experimenteren met elkaar.

Deze dubbelzinnige houding ten opzichte van homoseksualiteit is normaal in Pakistan. Men heeft dit algemeen geaccepteerd in de plaatselijke culturen en het wordt gezien als een tijdelijke fase.

foto: Robert Knoth

Zijn portretten en reportages geven Robert Knoth een internationaal aanzien. Hij won twee World Press Photo awards, de Praagse Fotoprijs, de Amerikaanse PDN awards en maar liefst vijf Zilveren Camera's.

Zijn werk is onder andere gepubliceerd in de New York Times, Mother Jones, The Sunday Telegraph Magazine, Guardian, La Repubblica, South China Morning Post, Foto8, Le Monde en Die Zeit.

Samen met zijn vrouw Antoinette de Jong werkt hij momenteel aan een langdurig project dat verslag legt van de impact van Afghaanse heroine in de landen die zich op de route van Afhanistan naar Europa bevinden.

Lees hier ook het interview met Robert Knoth van 28 januari 2008.

Hira Mandi - Robert Knoth
Pagina's: 48
Prijs: € 26,64
Uitgever: Schilt Publishing B.V.
ISBN: 9789053306208

BESTEL DIT BOEK:

Gertrude Boers
| 05-05-2008
lifestyle