Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Video

Videoverslag tentoonstelling World Press Photo

John Moore en Brent Stirton (Getty Images) op 26 april 2008 in de Oude Kerk te Amsterdam

In een sfeervolle Oude Kerk in Amsterdam opende de World Press Photo Awards afgelopen zaterdag haar deuren. Alle prijswinnende foto's zijn er tot 22 juni te bezichtigen.

foto: John Moore, USA, Getty Images
Assasination of Benazir Bhutto, Rawalpindi, Pakistan, 27 december

Getty Images, de grootste aanbieder van beeldmateriaal ter wereld, viel maar liefst vijf keer in de prijzen. De vier fotografen die voor dit winnende werk zorgden zijn: John Moore (2 prijzen), Brent Stirton, Jeff Hutchens en Daniël Berehulak, allen afkomstig uit Amerika.

John Moore heeft zijn Award in de categorie 'Spot News' te danken aan de schokkende serie foto's die hij maakte tijdens en vlak na de moordaanslag op Benazir Bhutto.

In de categorie 'Contemporary Issues' eindigde Brent Stirton als eerste. Hij maakte een foto van een doodgeschoten berggorilla in het Congolese nationale park Virunga, die op een houten drager door parkwachten wordt weggedragen.

John Moore

John Moore ging in 1991 aan de slag voor The Associate Press, eerst in Nicaragua, en daarna in India, Zuid Afrika, Mexico, en Egypte. Hij was onderdeel van het AP team dat in 2005 de Pulitzer Prijs bemachtigde voor 'breaking news photography in Iraq'. Sinds 2005 werkt hij vanuit Islamabad in opdracht voor Getty Images.

Brent Stirton

Brent Stirton heeft zich gespecialiseerd in documentaire fotografie, en is befaamd vanwege zijn alternatieve benadering van fotojournalistiek. Hij reist gemiddeld zo'n negen maanden per jaar de wereld rond. Tot zijn opdrachtgevers behoren onder meer het Aidsfonds en het Wereld Natuur Fonds, met reportages die de relatie tussen mens en milieu benadrukken.

foto: Brent Stirton, South Africa, Reportage by Getty Images for Newsweek
Evacuation of dead Mountain Gorillas, Virunga National Park, Eastern Congo

Bekijk hieronder het videoverslag in de Oude Kerk, waar Moore en Stirton over de achtergronden bij hun winnende foto's vertellen.

Get the Flash Player to see this player.

Heb je geen flash, bekijk dan het filmpje op YouTube

De wereld van Getty Images

Fotoagentschap Getty Images – met haar hoofdkantoor in Seattle, Verenigde Staten - is dankzij onder andere de collecties van Time & Life Pictures en Stone ’s werelds grootste beeldaanbieder en verkoopt in die hoedanigheid beelden aan talloze dagbladen en tijdschriften, maar ook film- en reclamebureaus. Om in de dagelijkse stroom van foto’s te voorzien, vertegenwoordigt Getty Images circa 140 professionele nieuwsfotografen en werkt ze samen met nog eens rond de 2.000 (freelance) fotografen - waaronder Brent Stirton en John Moore.

Info: www.gettyimages.com.

Olaf Bloemberg
| 27-04-2008
lifestyle