Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Advertorial

Fotografiereis naar Kirgizië, een unieke ervaring

Kirgizië (of Kyrgyzstan) is geen alledaagse vakantiebestemming. Er komen nog maar weinig mensen uit de westerse wereld. Pas sinds 1991 bestaat het als onafhankelijk land, daar voor verdween het als het staat binnen de grenzen van de toenmalige USSR.

Archief Meander Reizen

Maar hoe onbekend het ook is, het is zeer de moeite om er eens te gaan kijken. Het land heeft heel veel te bieden: de natuur is overweldigend, de mensen zijn gastvrij en het is er heerlijk rustig.

Een reis naar Kirgizië betekent een onvergetelijke ervaring. Deze reizen zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar vreemde, onbekende landen, die van avontuur houden en nieuwsgierig zijn naar andere culturen, die mensen willen ontmoeten met een andere manier van leven, die houden van de bergen, oneindige vlaktes, van rust en stilte, en die niet in grote groepen willen reizen of graag op individuele basis reizen.

Mensen die daarnaast flexibel ingesteld zijn en goed kunnen improviseren en niet te veel luxe nodig hebben om zich te prettig te voelen, vinden in Kirgizië een ideale vakantiebestemming.

Waar ligt het?

Kirgizië ligt ingeklemd tussen andere voormalige Sovjet staten als Kazachstan, Tadzjikistan en Uzbekistan en China dat aan het zuidoosten grenst. Kirgizië is zes keer zo groot als Nederland en telt ongeveer vijf miljoen inwoners.

Archief Meander Reizen

Het land wordt feitelijk gevormd door de bergen van Tien Shan, letterlijk vertaald: de Hemelse Bergen, met tot meer dan 7000 meter hoge besneeuwde toppen. Ze zijn het middelpunt van Azië, dicht tegen de Himalaya aan, en vormen een natuurlijke barrière tussen het Indische subcontinent en de Russische steppen.

Meer dan 90% van het land bevindt zich boven de 1600 m en 60% van het land zelfs boven de 3000 m. Machtige gletsjers domineren op de achtergrond. In totaal bestaat 4,2% van Kirgizië uit gletsjers.

De landschappelijke afwisseling van Kirgizië is zeer groot: behalve de spectaculaire bergpieken zijn er de rustige dorpen waar de tijd stil lijkt te staan, vind je rondom het Issyk-Kul meer zeer droge gebieden met echte droogtevegetatie, iets hoger tref je Alpenlandschap aan met sparrenbossen en rode rotsen.

Het bergland wordt doorsneden door vele "Kaska Suu's" ofwel zilveren rivieren. De talloze hooggelegen, kristalheldere bergmeren vervolmaken het zuivere berglandschap. Het is het leefgebied van de zeer zeldzame sneeuwluipaard. Waarschijnlijk bevindt zich hier de grootste nog voorkomende populatie van dit prachtige roofdier.

Programma

In het voorjaar staan hele velden in bloei. Het zien van rode tulpenvelden met daarachter witte bergtoppen tegen een strakblauwe hemel is het fotograferen meer dan waard. Veel vlindersoorten maken het plaatje voor de natuurfotograaf compleet. Maar ook de joertenkampen en de lokale bevolking leveren prachtige plaatjes.

Archief Meander Reizen

We gaan ons richten op landschapsfotografie maar ook op de details er in. De bedoeling is dat u veel opsteekt van de jarenlange ervaring van Harm en aan het eind van de 2 weken net zulke mooie foto's kan maken. Alle facetten van het fotograferen komen aan bod: van compositie tot lichtval, van landschapsfotografie tot macro-opnamen.

Tijdens de reis wordt gewandeld, maar deze reis is geen wandelreis. U dient echter wel over een redelijke conditie te bezitten, omdat er vaak hoogteverschillen overbrugd dienen te worden.

Van onze website kunt u een uitgebreid dag-tot-dag programma downloaden.

Groep en begeleiding

De groep is minimaal 4 en maximaal 8 mensen groot.
Bij elke groep is een tolk aanwezig. Dit is een student uit Bishkek die goed Engels of Duits spreekt en getraind wordt door de lokale reisorganisatie. Hij of zij fungeert als schakel tussen u en de lokale bevolking en helpt u met eventuele problemen.

De studenten vinden het een hele eer om dit te werk te doen. Het is voor hun een uitgelezen kans om hun talenkennis in de praktijk te brengen en om mensen uit een andere cultuur te ontmoeten. Door hun aanwezigheid is er voor u meer contact met de lokale bevolking mogelijk.

De reis wordt begeleid door Harm Niesen. Hij heeft jarenlang ervaring als natuurfotograaf en geeft uitleg waar u rekening mee moet houden, hoe u beter perspectief krijgt, hoe u met licht kan werken.

Archief Meander Reizen

Natuurfotografie is sinds 30 jaar één van zijn belangrijkste bezigheden en op dat gebied is hij een alleseter.

Vogels en libellen vormen waarschijnlijk toch wel het leeuwendeel en vooral van die twee groepen worden zijn foto's met grote regelmaat gepubliceerd in boeken en tijdschriften in Nederland en in Engeland.

In de kampen, die aan beekjes liggen,
zorgt een kleine generator voor elektrisch licht.

Maar ook andere levende wezens, van planten en paddestoelen tot vlinders en zoogdieren, worden onverbiddelijk vastgelegd. En zeedieren, en landschappen, dus echt alles. Sinds ruim drie jaar gebeurt het allemaal digitaal, met Nikon apparatuur.

Omdat de oudere lenzen van dat merk ook op de nieuwe digitale camera's uitstekend werken. En omdat deze apparatuur hem nog nooit in de steek heeft gelaten, of het nu tropisch regenwoud of de poolstreken betrof.

Harm is ook de sleutelfiguur in uw reis en zorgt met de lokale organisatie waarmee we samenwerken er voor dat de reis organisatorisch goed verloopt.

Accommodaties en maaltijden

Deze reis wordt grotendeels overnacht in Joerten.
Joerten zijn traditionele vilten tenten waarmee families met hun vee rondtrokken. Nu worden ze nog steeds gebruikt om in de zomermaanden met het vee naar de groene weiden in de bergen te trekken. De kampen bestaan uit een kookjoert, een eetjoert en een aantal slaapjoerten.

Archief Meander Reizen

In de kampen, die aan beekjes liggen, zorgt een kleine generator voor elektrisch licht. In de andere kampen zijn deels zonnecellen aanwezig, maar worden ook kaarsen gebruikt. Als de zon voldoende heeft geschenen is er dan ook warm water aanwezig.

De kampen beschikken over een douche, wastafel en toilet, die zich bevinden in speciaal daarvoor neergezette houten of stenen gebouwtjes. Er wordt geslapen op traditionele bedden, dat wil zeggen op de grond. Ieder heeft de beschikking over 2 of 3 matrassen.

U deelt de joert met een of twee reisgenoten. Boekt u samen dan heeft u samen een joert. In elk kamp worden schone lakens en dekens verstrekt. Vanwege de kou wordt geadviseerd ook een slaapzak mee te nemen.

In de kampen is een staf aanwezig die voor de maaltijden zorgt. Er wordt gezorgd voor verse producten en het eten is typisch Kirgizisch. Veel vlees wordt er niet gegeten, maar af en toe kan er schapen- of rundvlees in het eten zitten. Vis wordt ook gegeten. De maaltijden zijn voedzaam en meer dan toereikend. Bij elke maaltijd wordt thee geserveerd. Koffie is niet aanwezig in de kampen, dit dient zelf te worden meegenomen.

Indien u dieetwensen heeft geeft u die dan aan ons door. Echt speciaal voedsel kunt u het beste uit Nederland meenemen

Archief Meander Reizen
Bewust op reis

Wij werken samen met een lokale reisorganisatie die aansluit bij onze visie over reizen. Kirgizië is een economisch arm land. Met de krachtige steun van gasten heeft onze lokale organisatie al verscheidene malen gelden en goederen voor zinvolle, humanitaire doeleinden ter beschikking weten te stellen.

Door deze toeristische activiteiten wordt de bevolking ontvankelijker voor milieu-onderwerpen.
Zo is bereikt dat in de regio de illegale stroperij grotendeels verdwenen is. En de mensen ontdekken de natuur, hun milieu als waardevol goed dat dient te worden beschermd. Ook omdat het een bron van inkomen kan zijn.

Ingezonden mededeling
| 01-04-2008
Boeken algemeen