Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Prijswinnaars

PANL Sony Alpha Award voor Maurice Heesen

Winnaar profiteert van nieuw ingevoerde ledenstemming

De PANL Sony Alpha Award 2008, de belangrijkste fotografieprijs voor de toegepaste fotografie in Nederland, is gisteravond in handen gevallen van Maurice Heesen. De Amsterdamse fotograaf dankt de prestigieuze onderscheiding aan zijn serie Guardia. 'Onze leden kunnen niet meer zeuren.'

foto: Maurice Heesen, PANL Sony Alpha Award winnaar
Uit de serie van vijf in de categorie People & Portraits

De in 1990 opgerichte PANL (Photography Association of the Netherlands) noemt het 'misschien wel de meest belangrijke activiteit van de vereniging', het organiseren van de jaarlijkse Photography Awards, waarin de inmiddels 425 aangesloten leden met recent werk kunnen participeren.

Dit jaar stond alweer de zeventiende editie - waarvoor circa 1.100 inzendingen binnenkwamen - op het programma met als locatie de Amsterdamse Oude Kerk.

Terwijl op deze vrijdag de regen met bakken uit de lucht komt vallen, vertelt bestuurslid Vincent Kruijt dat het de eerste keer was dat fotografen hun werk digitaal konden aanbieden. Daarnaast vond er - heel bijzonder – een ledenstemming plaats.

Kruijt: "Elk lid dat werk instuurde, was verplicht om in de elf categorieën tenminste één stem uit te brengen. Deed hij dat niet, dan was ook zijn deelname van de baan. Ja, dan heb je plotseling heel veel stemmers."

Hij licht toe dat de invoering van de ledenstemming vooral tot doel had om zoals hij het zegt de subjectiviteit van de zevenkoppige vakjury minder belangrijk te maken.

foto: Maurice Heesen, PANL Sony Alpha Award winnaar
Uit de serie van vijf in de categorie People & Portraits

"De uitslag blijft altijd een discussie. De PANL-leden zijn nu eenmaal eigenzinnige, soms lastige types. Ik begrijp dat wel, ik ben ook fotograaf en heb ook altijd moeite met de jurering.

Maar nu de leden hun stem konden laten gelden, hebben ze zich gecomitteerd en ook zichtbaar invloed op de einduitslag gehad. Die kunnen dus niet meer zeuren."

Gevraagd naar zijn commentaar op de winnende serie van (de afwezige) Maurice Heesen wijst Kruijt op het pikante detail dat Heesen in zijn categorie 'slechts' de Silver Award van de vakjury won, maar er wel met de PANL Award vandoor is gegaan. "Ofwel zijn serie heeft gewonnen door de stem van de leden en daarmee is alles gezegd."

Wie ook een bijzondere vermelding aan de leden te danken heeft, is Fred van ’t Slot. De in Haarlems gevestigde fotograaf won in de categorie Student Work de Best of Member Award en is daar uiteraard trots op.

We hebben het goed gedaan, echt beter dan voorgaande jaren

"Ik heb een serie ingestuurd die ik maakte tijdens mijn studie aan de Fotoacademie in Amsterdam. De inspiratie ervoor vond ik in de film, in dit geval de roadmovie. Graag zoek ik naar filmische, realistische en op een bepaalde manier rauwe modefoto’s en kies ik altijd voor een thematische aanpak.

foto: Fred van 't Slot, Best of Member
Studentwork

Daarbij is sfeer belangrijker dan informatie. Ook hecht ik waarde aan attitude, gezichtsuitdrukkingen en houdingen. Denk Ellen von Unwerth, Paolo Roversi en Helmut Newton.”

Van ’t Slot keek al jaren vanuit een ooghoek naar de PANL Awards en het daarmee gepaard gaande boek The Photography Annual of the Netherlands.

"Met bewondering, zeker toen ik zelf nog maar nauwelijks fotografeerde en altijd dacht dat het een ver-van-mijn-bed-wereld was. Dat ik zo ver ben gekomen en nu tussen de grote namen in het boek kom, is een absolute thrill. Dat pakt niemand je meer af. Het is een bevestiging dat ik op de goede weg ben. Of beter, de onderscheiding is voor mij geen eindpunt, maar een begin."

Het zijn woorden die ook Kruijt goed doen. Immers, behalve het bieden van een podium voor Nederlandse fotografen en hun werk zowel in binnen- als buitenland onder de aandacht te brengen, wil de PANL ook een springplank voor jonge talenten en studenten zijn.

foto: Alex de Smit
Vincent Kruijt aan het woord in de Oude Kerk te Amsterdam

Kruijt: "Ook ik ben trots. We hebben het goed gedaan, echt beter dan voorgaande jaren. Neemt niet weg dat het allemaal nog niet perfect is." Als voorbeeld noemt hij de pas geïntroduceerde online stemming, omdat bepaalde foto’s op internet beter tot hun recht komen dan andere.

"Dat we over nog veel aspecten aan het nadenken zijn, geeft niet. Het geeft juist aan dat we volwassen aan het worden zijn."

De prijswinnende inzendingen van de 17de PANL Awards zijn tentoongesteld in de Amsterdamse Oude Kerk. Als onderdeel van deze tentoonstelling, die tot en met 20 april loopt, is ook werk uit de SONY Masterclass geëxposeerd. In totaal zijn er ongeveer 150 beelden te zien. Kijk voor meer details ook op www.panl.nl.

Cees Visser
| 29-03-2008
Boeken algemeen