Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Prijswinnaars

Winnaars bekend De Fotoprijs 2008

De Fotoprijs 2008, de aanmoedigingsprijs voor fotografisch talent aan de Nederlandse kunstacademies, is vanavond in het Fotomuseum Den Haag uitgereikt. Winnaars zijn Danny van Vlimmeren en Roland Pupupin.

foto: Danny van Vlimmeren, Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost, Breda.
Het Simpele Leven

Van Vlimmeren (Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost, Breda) wint in de categorie voor de Eindexamenstudenten, terwijl Pupupin (Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag) eerste is geworden in de categorie Overige Studiejaren.

De Fotoprijs, een initiatief van het Verbond van Verzekeraars en Nikon Nederland, had dit jaar als thema Een schitterend ongeluk en uit een recordaantal inzendingen heeft de jury de winnaars geselecteerd.

De jury prijst Van Vlimmeren vanwege de opbouw en compositie van zijn beeld en de spanning tussen binnen en buiten die duidelijk aanwezig is. De kijker wordt in de foto getrokken die vragen oproept: wat is hier aan de hand? Wat doet de vrouw zo geconcentreerd? Wat gebeurt er precies?

Daarnaast is de jury van mening dat het een eerlijke, pretentieloze, bijna 'dagelijkse' foto is, die past in de traditie van de 'ouderwetse' sociale fotografie.

‘De fotograaf heeft nagedacht over het thema, zich een mening gevormd en is de wereld ingetrokken om rond te kijken. De fotograaf ziet de dingen, en legt ze ook nog eens mooi vast. Daarmee maakt hij duidelijk dat het niet nodig is om zich in allerlei bochten te wringen om ook een lastig thema te kunnen uitbeelden’, aldus het juryrapport. Zijn eerste prijs levert Danny van Vlimmeren zesduizend euro op.

De winnaar in de categorie 'Overige Studiejaren', Roland Pupupin, laat volgens de jury in zijn foto zien wat goede fotografie kan doen: machteloosheid, rotzooi esthetiseren zodat het mooi wordt. Het is haast wonderlijk hoe rotzooi op deze schaal en op deze manier gefotografeerd, bijna gaat lijken op een schaal vol edelstenen.

foto: Roland Pupupin, Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, Den Haag.
Rubbish

Voorts complimenteert de jury het perspectief, het lijnenspel en de schaalverhouding op de foto, evenals de eenvoud die hem extra allure geeft. Roland Pupupin is daarmee de winnaar van de eerste prijs bij de overige studiejaren en gaat naar huis met vijfduizend euro.

foto: Alex de Smit
Berend van Iterson, Country Manager Nikon Nederland en winnaar Danny van Vlimmeren

De Fotoprijs bestaat sinds 2002 en ieder jaar doen meer studenten van meer opleidingen mee. Zij is een initiatief van het Verbond van Verzekeraars en vanaf deze editie is ook Nikon erbij betrokken.

De Fotoprijs is in het leven geroepen als aanmoedigingsprijs voor jong talent en om talentvolle studenten in de laatste fase van hun opleiding een steun in de rug te geven bij de start van hun carrière.

De jury bestond deze keer uit fotografe Rineke Dijkstra, Wim Melis (curator stichting Noorderlicht Groningen), Hripsimé Visser (conservator fotografie Stedelijk Museum Amsterdam) en Adri de Vries (directeur stichting SIRE).

De tentoonstelling met de genomineerde werken in beide categorieën is tot en met vijf mei te zien in het Fotomuseum Den Haag.

Redactie
| 27-03-2008
Boeken algemeen