Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

1,4/50 mm HSM van Sigma

Is het nieuws dat Sigma met een 1,4/50 mm komt terwijl alle camerafabrikanten er al een hebben? Toch wel!

De 50 mm objectieven van de camerafabrikanten zijn stuk voor stuk erg goed: toppers in hun assortiment, voor relatief heel weinig geld. Ze waren ooit ontwikkeld als kitlens, in de tijd dat men nog op kleinbeeldfilm fotografeerde en zooms nog met wantrouwen werden bekeken omdat er van alles niet aan deugde.

Toen de zooms wel goed werden leidden deze 50 mm’s al snel een zieltogend bestaan, totdat de digitale reflexgebruiker ze ontdekte: supergoede lichte, lichtsterke telelenzen (door de cropfactor), voor een habbekrats. Zeer geschikt voor portretwerk bijvoorbeeld.

Spannend

Het leuke van die 50 mm objectieven is dat er qua objectiefontwerp weinig dure trucjes nodig zijn om een goede kwaliteit te behalen. Maar om te zeggen dat dit type is uitontwikkeld, nee, dat gaat te ver.

Sigma haalt voor z’n 1,4/50 de nieuwste optische technieken uit de kast, zoals asferische lenselementen, en claimt ook bij de grootste diafragma’s al zeer hoge prestaties in de randen en hoeken van het beeld te krijgen. Spannend dus! Zal deze Sigma beter zijn dan de gevestigde orde?

HSM

Hij wordt uitgevoerd met Hypersonic Wave Motor, en wordt gemaakt voor Canon, Nikon, Pentax en Sony. Bij de laatste twee merken moet je even uitkijken. Niet alle modellen kunnen een in het objectief ingebouwde motor aansturen.

O ja, het is een DG-objectief: afgestemd op de kleinere sensors van digitale reflexen, maar ook geschikt voor fullframe; met name bij dat laatste formaat zou je de kwalitatieve superioriteit moeten kunnen zien (als die er is).

Info: sigma-benelux

L. Polder
| 20-03-2008
lifestyle