Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Worldwide Pinhole Photography Day

27 april 2008

Zondag 27 april is het Wereld-Gaatjescameradag. Op die dag gaan wereldwijd vele pinhole-fotografen aan de slag. De resultaten komen op een gezamenlijke site.

Resultaten van hetzelfde evenement vorig jaar zijn te zien op de website van de organisatie. In diverse landen over de hele wereld worden op de bewuste dag ook workshops georganiseerd.

Basic

Pinhole photography is de meest pure vorm van fotografie. Een lichtdicht doosje of busje met daarin een stukje film of lichtgevoelig fotopapier, en een klein gaatje dat het beeld doorlaat. Géén lens, dat is de truc van de gaatjescamera.

De basics zijn simpel en maken klaarhelder hoe fotografische beeldvorming werkt; vanuit de gaatjescamera is ook weer heel goed uit te leggen hoe lenzen, beeldhoeken en brandpuntsafstanden werken. We gaan daar op Fotografie.nl zeker nog eens aandacht aan besteden.

foto: Jetse Reijenga
Camera was again my Twinings Earl Grey Tea tin can, with a 10 cm focal length pinhole. Exposure 60 seconds on long expired Agfa B&W paper on a sunny day. Developed, scanned, and processed (mirrored, positive, contrast, gamma correction) in Irfanview.

Hoe kleiner het gaatje en hoe gaver de randen van het gaatje, des te scherper kan het beeld worden. Pinhole-fotografen deinzen dan ook niet terug voor belichtingstijden van vele seconden (bij daglicht), waardoor je werkt onder omstandigheden die ook golden in de pioniersdagen van de fotografie.

Gaatjescamerafotografie is archaïsch, maar zal nooit helemaal verdwijnen. Er zijn aardig wat ondernemers/liefhebbers op garage-zolderkamerniveau bezig om camera’s te bouwen. Op Flickr.com heb je bijvoorbeeld Pinhole-Pools, en tik je pinhole in op Google, dan gaat er een wereld voor je open.

L. Polder
| 19-03-2008
Boeken algemeen