Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Reviews

Nikon D60 – nóg succesvoller dan de D40X?

Het succes van Nikons D40X wordt voortgezet met de D60, die sinds kort leverbaar is.
De productie van de D40X is al gestopt, de D40 blijft Nikon maken.

Eerst was er de D40. Bedoeld als laagdrempelige instapreflex. Had alles in zich om een succesnummer te worden. Ware het niet dat ‘men’ die 6 miljoen pixels te weinig vond. Daar waren – en zijn – hele goede argumenten tegen in te brengen.

Maar de meeste reflexkopers willen gewoon niet thuiskomen met minder dan 10 miljoen pixels – ook al komen hun foto’s nooit groter dan een 20 inch beeldscherm of een albumpagina. Dus kwam al snel de D40X, met 10 miljoen pixels en nog een paar kleine verschillen.

Door z’n compacte formaat is de D60 een geschikte reiscamera. Achter z’n ogenschijnlijke eenvoud gaat een heel complete uitrusting schuil, met veel mogelijkheden de werking naar eigen smaak te regelen.

Motortje

Het gezeur over het ontbrekende scherpstelmotortje van de D40/D40X is bijna verstomd. In de populaire zoombereiken heeft Nikon zelf een paar mooie gemotoriseerde objectieven en Tamron en Sigma hebben keuze snel verder verruimd. Alleen als je oudere Nikon lenzen op de D60/40/40X wilt gebruiken grijp je mis.

Naar gelang de leeftijd van het objectief zijn dan diverse functies niet beschikbaar, zoals autofocus, slimme flitsmeting, lichtmeting. Maar: het past wél. En je kúnt fotograferen. Zet gerust de 2,8/135 mm tele uit opa’s erfenis op een D60/40/40X.

Wel even met de hand scherpstellen, diafragma instellen met de ring op het objectief, sluitertijd op de camera zelf. Kijk na de opname of de foto te licht of te donker is en stel zonodig tijd en/of diafragma bij. Het is back to basics, maar het is goed te doen.

Antidust

De D60 heeft de D40X uit het programma verdreven. Belangrijkste vernieuwing is automatische stofverwijdering. Een hoogfrequente trilling maakt stof los van het filter dat voor de sensor zit, een plakstrip vangt het stof op.

Daarnaast zorgde Nikon voor een door de sluiter geactiveerd luchtcirculatiesysteem, dat probeert te voorkomen dat er stof op het filter achterblijft. Objectieven wisselen is zo met de D60 heel wat zorgelozer geworden en met deze functie staat hij z’n mannetje tegenover z’n concurrenten, die allemaal een antidust-systeem hebben.

Het 18-55 VR objectief is langer en dikker dan de gewone 18-55 zonder beeldstabilisatie of vibratiereductie. Het volume van dit objectief zet je wel aan het denken of je dan maar niet meteen de stap naar het 18-200 mm VR objectief moet maken.

VR

Nog zo’n eigenschap die tegenwoordig op het verlanglijstje van veel kopers staat is VR, vibratiereductie. Nikon stopt dat niet in z’n camera’s, dus de klanten moeten het per objectief betalen. De D60 wordt standaard geleverd met het nieuwe 3,5-5,6/18-55 mm standaardobjectief met VR. Tot voor kort gold dat VR in het objectief een groter corrigerend bereik had dan VR in de camera, maar de verschillen zijn in de praktijk klein.

Bij dit objectief ligt het praktisch pluspunt rond de 2 stops. 1/8 s uit de hand gaat uitstekend. 1/2 of 1/4 wil ook nog wel eens lukken, maar dan moet je voor de zekerheid wel extra opnamen schieten, want er zitten waarschijnlijk missers tussen. Bij de Olympus E-3 en E-510 was de score gunstiger, hoewel het VR-systeem daar in de body zit.

Het mooie van een in het objectief gebouwd systeem is dat je de stabilisatie daadwerkelijk ziet; druk je de ontspanknop half in, dan wordt trilling zichtbaar omgezet in rust, hooguit een zachte deining. Vooral bij tele-opnamen werkt dat comfortverhogend.
Al met al een mooie verrijking, die VR, die het slagingspercentage van je foto’s omhoog schroeft, vooral natuurlijk als het gaat om minder gunstige lichtomstandigheden.

Expeed

Expeed, Nikons nieuwe beeldprocessingsfirmware, werd ontwikkeld voor de D3 en wordt ook in de D300 geïmplanteerd. Het systeem van de D60 is er eveneens van afgeleid. Daarom heeft die dan ook actieve D-lighting.

Deze gradatie-optimalisatie kan op de D40/D40x achteraf worden toegepast, waarbij je een ervoor/erna-vergelijking kunt maken en de verbeterde versie als een kopie kunt laten opslaan.

De actieve D-Lighting van de D60 wordt direct na de opname toegepast. De camera staat dan overigens wel even te rekenen en is dan geblokkeerd. Vandaar dat de functie uitschakelbaar is: niet ergens onderin een menu, maar met een snel en handig knopje buitenop. D-Lighting achteraf blijft overigens ook mogelijk.

De actieve D-Lighting is direct uitschakelbaar door op het knopje linksonder de ontspanknop te drukken en het instelwiel te verdraaien. Op het lcd-scherm is te zien of de functie aan of uit staat.

De D40 en D40X onderscheidden zich al van de andere Nikons door hun iets pittiger kleurweergave. Die lijn is met Expeed voortgezet. Geen grote verschillen daarom tussen D40X en D60. De laatste is nog iets neutraler (beoordeeld werd de stand N, neutraal).

Belangrijke toevoeging is de veel ruimere witbalanskeuze voor fluorescentielicht (6 verschillende instellingen voor uiteenlopende lichtbronnen). Een belangrijke toevoeging, gezien het feit dat VR-optiek erg geschikt is voor binnenopnamen zonder flits, én gezien het feit dat spaarlampen steeds meer worden toegepast.

Elke witbalansstand is verder naar eigen smaak aanpasbaar. Dat kon op de D40/D40X al in lichte mate, hier heb je veel ruimere mogelijkheden. Haast teveel voor een camera die primair voor beginners is bedoeld, al is de instelmethode voor iedereen te snappen.

Twee kleine infraroodsensortjes onder het zoekeroculair nemen waar wanneer je de camera aan het oog neemt; het lcd-scherm wordt dan uitgeschakeld, wat het zoekergebruik veel prettiger maakt.

LCD uit

Een mooi stukje evolutie is dat het lcd-scherm uit gaat als je de camera aan het oog neemt. Het voorkomt hinderlijk licht in je ooghoek. Nieuw is ook dat de opnameinformatie meekantelt als je de camera verticaal houdt. Het ISO-bereik bleef 100-1600 plus een HI-stand gelijkwaardig aan ISO 3200.

Toegevoegd werd verder een functie voor stop-motion-opnamen, waarmee je animatiefilmpjes kunt maken. Ook kwam er een elektronisch ondersteuningssignaal in de zoeker voor handmatige scherpstelling.

Links de moderne informatieweergave op het lcd-scherm, rechts de klassieke versie. De gebruiker kan kiezen. De keuze is apart te maken voor enerzijds de PASM-standen, anderzijds de auto-stand plus de onderwerpsstanden.

In-camera RAW

Nikon krijgt een vette pluim voor de toevoeging van RAW-verwerking in de camera. Het werkt niet zo sophisticated als bij een goede RAW-converter op je PC, maar het is tóch een interessante optie. Je ziet direct in een preview-beeldje wat bijvoorbeeld je witbalans- of tooncurvevariatie uithaalt.

Verscherping is daar niet te zien, daarvoor moet je de RAW-conversie eerst helemaal uitvoeren en het aangemaakte JPEG-bestand vergroot beoordelen. Wat niet beïnvloedbaar is, is de ruis. Dat vraagt blijkbaar zoveel rekencapaciteit dat je dat op je PC moet doen.

Het mooie van deze functie is dat je computerloos kunt werken en zelfs als je in RAW werkt kant-en-klaar verwerkbare beelden uit de camera kunt krijgen. En op deze manier is RAW-gebruik ook voor onervaren fotografen toegankelijk geworden.

Bij kanteling van de camera past de weergave op het lcd-scherm zich automatisch aan.

Beeldkwaliteit

Op gebied van beeldkwaliteit zijn de verschillen met de D40X klein. De iets betere kleurweergave werd al gemeld. Qua ruis zijn er geen belangrijke verschillen, ook niet op het punt van ruisonderdrukking. Zonder meer goede prestaties bij ISO 800, terwijl ISO 1600 ook nog erg meevalt. De stand HI (vergelijkbaar met ISO 3200) heeft duidelijk beperkter gebruiksmogelijkheden.

De automatische witbalans doet het binnenshuis niet altijd goed, maar dat mag je eigenlijk ook niet van een camera eisen. Het zal altijd giswerk blijven, hoeveel slimme techniekjes je ook toepast. Goede handmatige instellingen en een makkelijk werkende eigen witbalansinstelling zijn veel belangrijker, en daarin voorziet de D60 volop.

De gelijkenis met de D40/D40X is groot. De D40 blijft als instapmodel met 6 miljoen pixels in het assortiment.

Eindoordeel

Net als de D40/D40X is de D60 een heerlijk cameraatje om mee te werken, met een verbluffend eenvoudig AF-systeem (slechts 3 scherpstelvelden) dat het gewoon goed doet. De spiegelbeweging is voor deze klasse relatief snel, de zoekerafdonkering is daardoor plezierig kort. De kleine body went snel, het eigenzinnige bedieningsconcept ook. De extra’s ten opzichte van de D40X zijn beslist interessant.

De camera is laagdrempelig doordat hij functies uitlegt en bij bepaalde instellingen voorbeeldfotootjes geeft. Verder is hij zo compleet uitgerust, dat ook meer ervaren gebruikers zich niet onthand zullen voelen. Gevorderden en professionals die er een vakantiereflex bij zoeken moeten even serieus naar deze handzame D60 kijken. Zet je er de compacte, goed presterende 18-200 mm VR op, dan zal eenvoudig fotografengeluk je deel zijn!

Deze test werd mede mogelijk gemaakt door Cameraland.nl.

L. Polder
| 13-03-2008
lifestyle